En af de store fordele ved at spise kål er, at det fylder godt i maven og indeholder masser af kostfibre. Det betyder, at kål mætter virkelig godt samtidig med, at det indeholder ganske få kalorier, gennemsnitligt 20-25 kalorier pr 100 gram.
Kål er derfor den perfekte fødevare, hvis du gerne vil tabe nogle kilo uden at gå og være sulten hele tiden.
Kostfibrene i kålen giver tarmsystemet noget at arbejde med, så kålen hjælper dig til en sund fordøjelse. Fibrene forsinker også optagelsen af kulhydrat fra kosten og er dermed en hjælp til at holde blodsukkeret stabilt.
Nogle oplever, at de får luft i maven af kål, men ofte er det et spørgsmål om, at fordøjelsessystemet lige skal tilpasse sig den øgede mængde kostfibre.
Kål indeholder masser af sunde stoffer, der menes at være med til at forebygge kræft, hjerte-karsygdomme og type 2-diabetes.
Dertil kommer indholdet af både C-vitamin og betacaroten, der menes at styrke immunforsvaret.
Så der er rigtig mange gode grunde til at spise mere kål. Og oven i købet er det billigt.
Blomkål er faktisk en af de sundeste fødevarer, du kan sætte tænderne i. Ud over de generelle fordele fra kål giver blomkål masser af sunde sager.
Blomkål indeholder jern, som er ansvarlig for at ilt bliver transporteret rundt i kroppen, knoglestyrkende kalk samt vitamin C, som styrker immunforsvaret.
Blomkål indeholder også en svovlforbindelse kaldet sulforafan, som forbedrer blodtrykket og hæmmer væksten af uhensigtsmæssige bakterier i fordøjelsessystemet.
Forslag til blomkål i kosten:
- Spis den kogt eller dampet
- Riv den fint og brug den som alternativ til ris
- Riv den og brug den i salat i salat
- Bræk den i buketter og spis den som snack med peanutbutter – eller dyp den i chokolade
- Brug den i blendede grøntsagssupper
- Riv den og bland den med æg, parmesanost og krydderier og bag den som en pizzabund – find opskriften hér.
Prøv også den grønne romanesco blomkål og den lilla blomkål – begge er både smukke og farvestrålende og pynter både på snackfadet og i salatskålen.
Opskrift på nem blomkålssalat:
Denne lækre opskrift er fra min bog Sunde vaner Smuk figur. Den er supernem at lave, og den smager skønt!
Du kan finde flere opskrifter med blomkål hér ->
Ingredienser:
1 hoved blomkål
2 dl ærter, evt. frosne
2 dl frosne edemamebønner
½ rødløg
Dressing
2 spsk. olivenolie
1 spsk. citronsaft
1 fed presset hvidløg
1 tsk. salt
peber
Fremgangsmåde:
Hak blomkålen fint, evt. i foodprocessor.
Tø edemamebønner og evt. ærter op i varmt vand.
Skær rødløget i tynde ringe, og bland det med blomkål, ærter og bønner.
Rør marinaden sammen, og bland den i.
Smag til med salt og peber.
Vil du have mere inspiration?
Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.
Line
apr 12, 2017 -
Hvad hvis man som jeg har lavt stofskifte? Jeg har ét sted fået at vide at stofskiftepatienter max bør spise 100 gram kål om ugen, mens andre siger at man kan spise så meget man vil så længe det ikke er råt. Ved du hvad der er op og ned på de udsagn?
Sofia
apr 14, 2017 -
Kære Line,
Det er korrekt, at kål kan have indflydelse på visse stofskifteproblematikker.
Jeg har sakset fra: https://stofskiftesupport.dk/naar-dine-tsh-niveauer-svinger
“At spise for meget soya og for mange soyaprodukter
For de, der har en autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen (Graves’ eller Hashimotos) kan det at spise en masse soya være årsag til øget TSH. Hvis du drikker soyamælk eller bruger diætpulver, der indeholder soya, vil du ofte få langt mere, end det er godt for dig. At spise lidt soya lejlighedsvis er for de fleste ikke noget problem, men hvis du pludselig ændrer din kost, stopper med at spise soya efter at have spist en masse af det, eller pludselig begynder at spise meget mere, vil det også påvirke din tilstand og din TSH.
At spise for meget mad, der indeholder goitrogener
Visse typer af fødevarer kan have den samme virkning som soya. Hvis du har en hormonel ubalance, kan tilstanden forværres. I værste fald kan det forårsage struma eller gøre en eksisterende struma værre, hvis man er disponeret for det og spiser for mange goitrogene grøntsager, især rå. Disse typer grøntsager kan fungere som højt stofskifte medicin, og vil sænke dit stofskifte – og dermed øge TSH. Har du lavt TSH, høje niveauer af T4 og T3 eller er diagnosen højt stofskifte, kan det være okay at spise en hel del fra denne fødevaregruppe.
Bemærk: Hvis man varmebehandler goitrogene grøntsager, vil den negative virkning blive reduceret.”
Jeg håber, det gør dig klogere.
Knus Sofia