Vores hormoner er som et fint urværk, hvor alle dele skal spille nøjagtigt sammen for at give vores krop det, den efterspørger på rette tid og sted.

Derfor er balancen mellem hormonerne vigtig for både vores krop og vores psykiske velbefindende.

De sikrer nemlig både vores indre ligevægt og vores evne til at tilpasse os vores omgivelser.

 

Tidligere på ugen skrev jeg om, hvordan stress kan forskubbe den fine balance mellem hormonerne.

 

I dag skal det handle om min egen oplevelse af hormonelle ubalancer.

For omtrent 5 år siden, da jeg var midt i 30’erne, begyndte mine menstruationer at blive kraftigere, længerevarende og mere smertefulde.

I så høj grad, at jeg faktisk blev nervøs for, om der mon var noget galt. Jeg googlede  mine symptomer og fandt ud af, at det var helt normalt. 

Magnesiumtilskud dæmpede smerterne, og i løbet af nogle år vænnede jeg mig til den kraftigere og længerevarende blødning. Jeg levede også med, at min cyklus blev nogle dage kortere, så den kunne være alt fra 24 til 28 dage.

 

Så begyndte mine bryster at blive ømme op til menstruationen. Meget ømme. Så ømme at det ikke var behageligt at ligge på maven om natten. 

Og det symptom kendte jeg fra begge mine graviditeter – jeg var bare ikke gravid.

 

For et års tid siden da jeg var til den obligatoriske screening for celleforandringer i livmoderen, spurgte min læge til, om jeg havde nogle problemer.

Jeg nævnte alle mine symptomer for hende, og hun svarede, at det var helt normalt.

 

Det sidste halve år har jeg også oplevet psykiske PMS-symptomer: træthed, irritabilitet og væske i kroppen.

 

Jeg mener ikke, vi skal acceptere ikke at have det godt. Det er nemt at kalde symptomerne “normale”, fordi mange kvinder oplever dem, men det betyder ikke, at vi skal have dem.

En krop i balance skal efter min mening ikke mærke noget særligt til menstruationscyklussen – eller til overgangsalderen for den sags skyld.

Derfor besluttede jeg mig for at tage en hormon(spyt)test for at blive klogere på min hormonbalance.

 

Og man behøver vist ikke at være uddannet læge for at kunne se, at den er helt gal!

 

koks i hormonerne

Den sorte prik illustrerer niveauet af de enkelte hormoner, og niveauet skal naturligvis ligge tættest muligt på den grønne linje.

Det fremgik meget tydeligt af testen, at jeg manglede progesteron.

 

Progesteron har mange funktioner i kroppen. Blandt andet fremmer det fertiliteten og kan forhindre ufrivillig abort – derfor bruges det i fertlitetsbehandling.

Det beskytter mod brystkræft, mod endometriose og fibromer på livmoderen, det bekæmper inflammation, det udvikler og vedligeholder hjernens funktioner og medvirker til vores psykiske velbefindende, og det forebygger knogleskørhed.

 

Mangler man progesteron vil man få symptomer på det, vi populært kalder ‘østrogendominans’.

De mest almindelige symptomer på østrogendominans er væskeophobning, vægtstigning, humørsvingninger, måske endda angst og depression, ømme bryster, samt kraftige og smertefulde menstruationer.

 

Progesteronmangel kan forekomme hos kvinder i alle aldre, men undersøgelser viser, at der sker et fald i progesteronniveauet, når man nærmer sig overgangsalderen. Og faktisk kan dette fald starte allerede i midten af 30’erne.

Mange kvinder oplever, at PMS-symptomerne begynder eller bliver værre fra de er i slutningen af 30’erne eller starten af 40’erne. Netop på det tidspunkt i livet, hvor progesteronniveauet begynder at falde.

Tænk hvis min læge havde været klar over det!

 

Progesteronmangel påvirker både din vægt, dit blodsukker, dit stofskifte. 

Heldigvis er det ret enkelt at rette op på ubalancen med progesteroncreme, der kan købes i på nettet håndkøb i andre EU-lande.

 

Hos Nordic Clinic kan du få lavet en simpel hormontest ved hjælp af en spytprøve. Den koster 1250 kroner, og tester niveauet af østradiol, progesteron og testosteron. 

Se den hér ->

 

Du kan også få lavet mere omfattende tests, men som udgangspunkt skal de gennemgås af en behandler, før du reelt kan anvende dem.

Se alle tests hér ->

 

Der er også kosttilskud, der hæver progesteronniveauet, f.eks. Vitex angus castus, og du kan sætte ind med en del livsstilsændringer.

 

Vil du vide mere?

 

Anette og Ole Paulins bog Naturlig hormonterapi gør dig meget klogere på symptomerne på progesteronmangel og andre hormonelle ubalancer.

Læs mere om bogen hér ->

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.