Flere og flere af mine læsere giver udtryk for ønsker om kødløse dage og efterspørger vegetabilske proteinkilder.

Nogle lever endda allerede vegetarisk eller vegansk og ønsker tabe et par kilo og vil derfor gerne have den gode mæthedsværdi fra ekstra protein.

 

Hér får du mine bedste forslag til mere protein fra vegetabilske kilder.

 

Soja

Soja er jo den oplagte løsning. Der er masser af køderstatninger på markedet baseret på de proteinrige sojabønner, og i ethvert velassorteret supermarked kan du finde forskellige retter i køle- og frysedisken.

De fleste af retterne har et meget højt proteinindhold og samtidig et lavt kulhydratindhold, så sojaprodukter er en fin løsning, hvis man lever efter low carb principperne.

Soja har en svag østrogenlignende effekt. Der er usikkerhed om langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer, så det er en god idé at undgå sojaprodukter på daglig basis.

 

Bønner og linser

Bønner, kikærter og linser er et andet oplagt bud.

Det er nemt at finde færdiglavede burger”bøffer” eller falafel baseret på bælgfrugter. F.eks. har urtekram nogle fantastiske falafel på frost, som jeg selv altid har liggende i fryseren.

Humus er også et lækkert indslag. 

Både bønner, kikærter og linser indeholder 20-25 gram protein pr. 100 gram og cirka 50 gram kulhydrat fra stivelse. Det er derfor ikke oplagt på daglig basis, hvis man gerne vil spare på kulhydraterne.

 

Se f.eks. mine opskrifter på humus, ristede kikærter eller Broccoli med kikærter og spidskommen.

 

Hampefrø

Hampefrø indeholder 30 g protein pr. 100 og alle essentielle aminosyrer. Desuden er de rige på mineraler som magnesium og jern samt E- og D-vitaminer.

Hampefrøene er nøddeagtige og velsmagende. Brug dem som drys på salater, i supper og dip eller i bagværk og chokolade.

Man kan også lave hampemælk af 1 dl frø og 5 dl vand. Blend rigtig godt, tilsæt evt. en banan, nogle bær eller lidt agavenektar og vanille.

Købes i helsekosten eller hér.

 

Peanutmel

Peanutmel er et glutenfrit mel lavet af ristede, fedtreducerede og finmalede jordnødder.

Melet indeholder 12 gram fedt, 20 gram kulhydrat, 11 gram kostfibre og hele 50 gram protein pr 100 gram.

Peanutmel gør sig godt i pandekager, kager og brød. Det giver en god peanut-smag og øger proteinindholdet i opskriften.

Kan købes i helsekostforretningen og visse Matasforretninger, f.eks. hér.

 

Prøv f.eks. peanutboller (indeholder æg), peanutkiks eller dadelkugler med peanut.

 

Chiafrø

Chiafrø indeholder 450 kalorier pr 100 gram.

Heraf er de 20 gram protein og 36 gram er kostfibre.

En stor fordel ved chiafrø er, at de udvider sig mange gange deres oprindelige størrelse, når de kommer i kontakt med vand. Det danner en geléagtig masse, der giver en følelse af mæthed i længere tid. 

Har du en lidt usikker appetitregulering kan du vælge at tage et par spsk. chiafrø en halv times tid inden et måltid. Det gøres lettest ved at tage en skefuld direkte ind i munden og skylle efter med rigeligt vand.

Frøene svulmer derefter op i mavesækken og øger din mæthedsfornemmelse.

 

Du kan også bruge dine chiafrø i chiagrød, chiabudding, i brød og bagværk, drys på grød eller syrnede mælkeprodukter, eller brug dem i smoothies.

 

Læs mit indlæg om chiafrø hér ->

 

Bipollen

Hér kan veganere ikke være med. Bipollen smager i retning af honning og er dejlig sødt, men har en sej konsistens.

Proteinindholdet er omkring 14 gram pr. 100 gram.

Brug bipollen i chokolade, proteinbarer eller som drys på grød, mælkeprodukter eller lignende.

Kan købes i helsekostforretninger eller hér.

 

Har du kommentarer eller gode forslag til vegetabilske proteinkilder? Skriv endelig i kommentarfeltet.

 

images

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.