Jeg får ganske ofte mails fra læsere, der frygtelig gerne vil have, at jeg beregner indholdet af kulhydrater og kalorier i mine opskrifter – eller som undrer sig over, at jeg bruger revne gulerødder i brødopskrifter, fordi det giver et højere kulhydratindhold i bagværket.

 

Lad mig starte med kalorierne:

Jeg regner aldrig kalorier og flere og flere førende eksperter går ligeledes væk fra beregningerne.

Det skyldes, at en kalorie ikke helt er en kalorie – f.eks. kan man spise 1600 kalorier dagligt uden at tabe sig eller spise 2600 og tabe sig. 

Kulhydrater trigger udsondringen af  insulin, så en kost med færre kulhydrater vil give svagere insulinrespons og gøre det lettere at tabe sig. Mange af mine opskrifter indeholder en del fedt, så de er ikke nødvendigvis mere kaloriefattige end originaludgaverne.

Til gengæld giver maden større mæthed og mindre trang til at overspise, og man vil derfor spise færre kalorier på længere sigt. Endvidere giver et større fedtindhold i kosten som regel mindre trang til sødt, og på den måde bliver kostsammensætningen meget mere hensigtsmæssig.

Så man kan sige, at det er de kalorier, du undgår at spise, når der er wienerbrød på arbejdet eller du har lavt blodsukker på vej hjem fra arbejde, der gør, at du taber dig.

 

Jeg beregner heller ikke opskrifternes kulhydratindhold.

For mig er low carb ikke lig med no carb, og jeg tror ikke, der er nogle sundhedsmæssige gevinster ved at begrænse vores indtag af grøntsager.

Jeg udelukker i høj grad sukker og stivelse fra min kost og erstatter det med grøntsager. Grøntsagerne indeholder færre kalorier, færre kulhydrater samt masser af antioxidanter, vitaminer, fibre og fylde, så de mætter længe og beskytter os mod en masse livsstilssygdomme.

Derfor mener jeg, der er en sundhedsmæssig gevinst ved at tilføje revne gulerødder til boller og kødsovs, selvom det samlede kulhydratindhold i retten bliver højere.

 

Jeg tror ikke på, at det er en skefuld hummus eller en majskolbe, der får vores fedtdepoter til at vokse!

 

Mange af os bliver lidt småneurotiske af at måle og veje vores mad – og vi skulle jo gerne tilbage til at lytte til kroppen og give den, hvad den behøver. 

Men når det er sagt, tager vi på, hvis energioverskuddet er for stort, og derfor kan vi ikke overspise, selvom vi vælger de sunde alternativer.

 

Man kan altså sagtens tage på af mørk chokolade og peanutbutter, selvom man spiser ganske få kulhydrater.

 

Nogle er genetisk disponerede for en for stor appetit, og er man i tvivl om, hvorvidt man spiser for meget uden at opdage det, kan kalorietælling være en godt redskab at bruge i en periode.

Der er også en del af os, der er eksperter i at snyde inden for rammerne, men hvis vi overspiser, tager vi på – også selvom vores kost er renset for kulhydrater. Eksempelvis er brøderstatninger og nødder energitætte og lette at spise for meget af.

Hvis vores kost består af kød/fisk/fjerkræ, masser af grøntsager og tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer til at holde os mætte (hvilket er individuelt hvor stor mængde, der kræves), og vi samtidig sørger for at få regelmæssig motion er vi kommet langt.

Og på den måde kan vi sagtens regulere vores appetit, så kroppen får præcis den mængde energi, den behøver – uden at vi behøver at tælle og regne.

Næste skridt er at arbejde med vores uhensigtsmæssige spisemønstre og få brudt de dårlige vaner – og det er en nødvendighed for at kunne holde fast på en livsstilsændring. Ellers falder vi tilbage i de gamle vaner – eller nye uvaner – så snart motivation, stædighed og viljestyrke er nedadgående.

Læs mere om mit  online vægttabsforløb, hvor du får alle mine bedste redskaber til vægttab og sund livsstil uden tilbagefald her.

 

 

tabletrt_1165x785

 

Der er kommet masser af nye produkter i Shoppen.

Tjek dem ud hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter.

Tilmeld dig lige hér.

 
Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.