I sidste uge skrev en af deltagerne på mit online vægttabsforløb stolt om, at hun havde ryddet op og gjort rent i sin vindueskarm i køkkenet.

Men hun nåede kun at nyde resultatet i 20 minutter, før hun havde placeret et beskidt spækbræt ved køkkenvasken, som nu stod og skæmmede det smukke resultat af hendes anstrengelser.

I denne rent praktiske situation var der naturligvis en nem løsning på problemet – at få vasket spækbrættet op i en fart.

Men eksemplet er faktisk et godt billede på, hvordan mange af os saboterer os selv på vejen til at opnå det, vi drømmer om.

 

Måske har du oplevet at vågne op en morgen efter en periode, hvor både din træning og din kost har kørt på skinner og føle dig energisk og virkelig godt tilpas. Og i løbet af dagen har du pludselig spist 4 stykker wienerbrød og undrer dig over, at du har ødelagt den skønne følelse, du havde i kroppen, da du vågnede.

Gay Hendricks kalder det “øvre begrænsninger”.

 

Historien om spækbrættet fik mig til at se nærmere på mine egne øvre begrænsninger.

Jeg vil allerhelst bruge min tid på at vejlede mine klienter til at skabe det liv, de drømmer om.

Jeg vil gerne vise vejen til en selvkærlig livsstil, hvor du under dig selv det bedste på alle livets områder. Hvor det ikke kun er din krop, der afspejler, at du passer på dig selv, men hvor både dit job, dit familieliv og dine relationer til andre mennesker er i balance.

Det giver mig virkelig sommerfugle i maven, når jeg tænker på at tilbyde forløb, der ikke kun handler om kost og krop, men om meget mere end det.

Og jeg er på vej! Blandt andet ved at skrive indlæg som det, du sidder og læser nu.

Men når jeg har taget to skridt frem, tager jeg et tilbage. Ligesom i historien om spækbrættet.

Når jeg flere gange i træk har skrevet blogindlæg om mentale faktorer med indflydelse på sundhed og vægttab, så fortæller jeg mig selv en historie om, at jeg er nødt til at lave en opskrift på sukkerfri chokolademuffins for ikke at svigte alle mine læsere.

Jeg “må” altså gerne skrive om det, der giver mig energi og sommerfugle i maven, men jeg skal også tage mig sammen og lave noget, der ikke (længere) føles lige så sjovt og meningsfuldt.

Jeg har analyseret en del på, hvad denne overbevisning bunder i. Og jeg er kommet frem til, at jeg har en grundlæggende følelse af, at jeg skal knokle mig til succes.

Hvis jeg bare deler mine egne tanker og overbevisninger og inspiration fra mit eget liv, er det “for nemt”. For så skal jeg ikke anstrenge mig, knokle og arbejde hårdt, og hvis jeg oven i købet tjener penge på en nem og nydelsesfuld måde, er det “snyd”. Og synd for alle dem, der ikke har den mulighed.

 

Og i bund og grund handler det jo om selvværd. Om følelsen af ikke at have fortjent et liv, hvor jeg tjener penge på noget, der slet ikke føles som arbejde.

Og hvis jeg ikke føler, jeg har fortjent det, så er det logisk at sørge for at ødelægge det for mig selv, hver gang følelsen af, at “det er nemt”, indfinder sig.

 

Fuldstændig som med spækbrættet. Hvis du ikke føler, at du har fortjent at kigge på et ryddeligt køkken med en rengjort vindueskarm, skynder du dig selvfølgelig at placere et beskidt spækbræt midt i det hele. 

Og hvis du ikke føler, at du har fortjent at vågne op hver dag og føle dig slank, smuk, energisk og lykkelig, så skynder du dig at spise wienerbrød en hel dag for at fjerne den følelse.

Det er trygt at blive i den gamle, velkendte følelse af smerte. 

 

Men det giver ingen mening at blive siddende i den smertefulde følelse. Livet SKAL være nydelsesfuldt! Og første skridt hen mod at opnå alt hvad du drømmer om er at blive opmærksom på dine egne mønstre.

Formentlig skal du mange gange gribe dig selv i at nedtone din egen lykkefølelse, men for hver gang du opdager det og giver dig selv lov til at blive i de skønne følelser og fortæller dig selv, at du fortjener det bedste, bliver du bedre og bedre til at stoppe din egen selvsabotage.

Sæt ord på dine egne mønstre både over for dig selv og andre. Når affaldet ligger, hvor du kan se det, er det lettere at fjerne – og indtil det bliver fjernet, bliver det ved med at lugte.

Kan du genkende dig selv i ovenstående? Hvor saboterer du dig selv? Del endelig i kommentarfeltet! Jeg nyder at høre fra dig.

 

IMG_4565

 

Vil du høre mere fra mig?

 

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter.

 

Tilmeld dig lige hér.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.