“Jeg falder i igen og igen”.

Den sætning hører jeg ofte fra kvinder, der gerne vil deltage på mine onlineforløb, men som er bange for, de ikke “har rygrad” til at være med.

Kan du genkende følgende scenarie:

Du har ændret på dine kostvaner, og det er gået godt i en måneds tid. Du har tabt dig nogle kilo og føler dig godt tilpas, og du har det egentlig fint med din nye livsstil.

Du får trænet flere gange i løbet af ugen, og din omgangskreds er begyndt at bemærke de positive forandringer, der er sket med dig.

Du er til fødselsdag (på kursus, til barnedåb… udfyld selv…), og der serveres nybagte boller med smør.

Du tænker, at du faktisk fortjener at smage en enkelt bolle – bare en enkelt – nu hvor du har undværet så længe. Den smager guddommeligt! Og inden du får set dig om, har du spist to mere. Og så kan du lige så godt gå “all in” og smage på både brunsvigeren og de to lagkager – du skal jo aldrig mere smage den slags. I hele dit liv.

Du går i seng med ærgrelse og dårlig samvittighed, og dagen efter vågner du med billedet af en tebirkes og en romsnegl på din nethinde, og før du får set dig om, har du droppet træningen og den sunde kost og taget dine table kilo på igen – og desværre gik det væsentligt hurtigere end det gjorde at tabe dem. 

Ovenstående historie fra det virkelige liv er måske en smule sat på spidsen, men faktum er, at vi alle engang imellem “falder i” og ødelægger vores målsætning for os selv – i større eller mindre grad. Og hvorfor gør vi så det? Det kan der være uendelig mange årsager til.

Dels er vores hjerne programmeret til at forsøge at undgå forandringer, da tryghed er ufarligt, og vores instinkter byder os at overleve så længe som muligt. Måske ved du med din fornuft, at det er klogt at ændre kostvaner, men du skal have indarbejdet de nye vaner, og det kan tage tid.

Giv din vanehjerne udfordringer i hverdagen: har du siddet på samme plads ved spisebordet i 8 år? Så skift plads – hjemme hos mig trækker vi lod om nye pladser en gang om måneden.

Kør en anden vej til arbejde, byt rundt på bestikket i skuffen, lad sokker og undertøj skifte plads, eller ommøbler dit hjem. Får du spat af ikke at kunne finde noget som helst? Samme modstand har din hjerne mod din nye livsstil, og jo mere du udfordrer den, jo mere omstillingsparat bliver den.

Sukker er smertestillende, og det er derfor, man giver spædbørn sukkervand, når de skal have taget blodprøve umiddelbart efter fødslen.

Hvidt brød og tørret frugt giver samme effekt i hjernen, så hvis du har presset dig selv for hårdt og overhørt dine egne behov, vil det være naturligt at bedøve smerten ved at spise. Det samme gælder ved stress – når vi fordøjer maden, bliver vi afslappede – og manglende søvn – vi spiser for at få energi i stedet for at sove, når vi er trætte.

Lyt til dine behov og opfyld dem omgående. Gå på toilettet, når du skal tisse, gå i seng, når du er træt – også selvom klokken kun er 9. Øv dig på at sige fra over for ting, du ikke har lyst til – både på arbejdet og privat.

Og uddeleger opgaver i stedet for at prøve at klare alting selv. Hvis dine børn er store nok til at betjene en Playstation eller en mobiltelefon, er de også store nok til at betjene en vaskemaskine.

Mindfulness og meditation er en fremragende måde at give plads til at lytte til sig selv og sine behov – mange af os er en del bedre til at tale (og fortælle os selv, hvad vi skal gøre) end til at lytte.

Det er svært at ændre på, at du indimellem vil falde i – som sagt sker det for de fleste. Men du kan ændre på frekvensen hvormed det sker, varigheden af den onde cirkel og kvaliteten af det, du indtager.

Første skridt på vejen er et snorlige blodsukker, som du får ved hjælp af en nærende kost med masser af fedt og protein samt de rette kosttilskud.

Og selvfølgelig er det essentielt at passe godt på dig selv, så det ikke er nødvendigt med trøste-, stress-, eller træthedsspisning.

 

vægttabsforløb

 

Vil du med på mit næste onlineforløb, hvor jeg giver dig alle redskaberne til at slutte fred med din krop og stoppe kampen mod kiloene, men i stedet viser dig, hvordan du taber dig med omsorg og nydelse?

Læs meget mere om forløbet hér.

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min splinternye serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->