I weekenden afholdt jeg mine to sidste januar-workshops i Aalborg og Århus. Og det var dejlige timer i dejlige menneskers selskab. Jeg VED godt, Odense er blevet snydt i to omgange, så Odense og Roskilde er på tapetet engang i foråret, men hverken dato eller format er endnu fastlagt. Jeg arbejder lidt med forskellige muligheder: måske et regulært foredrag med mange deltagere til en billigere penge, måske et mindre, mere eksklusivt, arrangement til en højere pris, men med større mulighed for at tage fat i den enkelte deltageres udfordringer, eller opdelte workshops i en begynder-udgave, der udelukkende handler om kosten og do’s and don’ts i den forbindelse, og en fortsætter-udgave med fokus på de mentale faktorer og vores selvsabotagemønstre. Kom gerne med din kommentar til, hvad der står øverst på din ønskeliste.

På begge workshops talte vi en del om at have “tid” (til madlavning, træning, mindfulness m.m. og om at have “råd” (til mere kød/fisk i kosten, til at vælge økologi m.m.). Jeg har derfor fået lyst til at rykke lidt på dine overbevisninger og håber, du vil tage vel imod det.

Lad os starte med et eksempel på at “have råd”: Jeg får som bekendt hver uge leveret Aarstidernes low carb kasse. Og den koster en del, men jeg VIL have den – i hvert fald i et par måneder. I den forbindelse har vi opsagt vores TV-pakke, og dermed sparer vi omtrent 400 kroner om måneden. Så nu kan vi ikke længere se TV. For SÅ vigtig er den kasse for os.

Jeg har en bekendt, som bogstaveligt talt bor i et skur i skoven, og både hun og hendes familie arver tøj fra venner og bekendte. For de VIL leve 100% økologisk. Jeg har også en tidligere kollega, som flyttede hele familien med 4 børn Fra Roskilde til Falster og hver dag pendlede 2 timer frem og tilbage, fordi huset på Falster kostede det halve, og det gav dem nogle økonomiske muligheder, som de ønskede sig.

Jeg ved godt, der (også i DK) findes mennesker der lever under så pressede økonomiske forhold, at de i forvejen må undvære både TV og nyt tøj, men størstedelen af os er så heldige, at vi har et valg. Og hvis vi begynder at anskue vores situation som baseret på valg i stedet for på omstændigheder, vi ikke kan ændre på, vil vores liv ændre sig radikalt. Jeg siger ikke, vores valg ikke har omkostninger – men vi har et valg. Og jeg siger ikke, at der ikke kan være omstændigheder (helbredsmæssige, økonomiske), der gør vores valgmuligheder færre. Men hvis vi accepterer, at vi har valgt noget andet, bliver vi simpelthen lykkeligere, end hvis vi bilder os selv ind, at vi ikke har muligheden.

Og der er selvfølgelig ikke noget, der er rigtigt og forkert her – for vi vælger alle sammen ud fra de ønsker og de behov vi har i den givne situation. Hvis vi VED, at vi ikke vil opgive de ting vi har, for at få noget andet, sætter vi pludselig meget større pris på dem.

Det samme gælder tid. Vi vælger selv, hvordan vi vil bruge den tid, vi har til rådighed. Vi vælger, om vi vil have så mange faste udgifter, at vi er nødt til at knokle 70 timer om ugen for at skrabe penge hjem. Om vi prioriterer at vores fritid skal bruges på træning, rengøring eller at se TV.

Jeg har en veninde, der i gennemsnit løber 60-70 kilometer om ugen. En dag jeg var hjemme hos hende, satte der sig pludselig en stor nullermand fast under min strømpe. Hun sagde: “Arj, undskyld, men jeg har altså ikke tid til at gøre rent”. Hun havde ikke tid til rengøring, men hendes løbetræning blev der ikke pillet ved. Vi prioriterer nemlig forskelligt. Og såfremt vi vælger at bruge vores tid på noget andet end madlavning og træning, så er det fordi madlavning og træning på nuværende tidspunkt ikke er vigtigt nok til, at vi vil opgive rengøringen, TV-serien eller den 70 timers arbejdsuge. Men vi har selv truffet valget.

Meget ofte handler den manglende tid snarere om manglende overskud. Vi har måske i virkeligheden tiden, men vi er så stressede og pressede af ydre omstændigheder (en krævende chef, dårlig økonomi, sygdom i familien), at vi simpelthen ikke har mere at give – heller ikke til os selv. Og her gælder det om at indse, hvad det er, der stjæler vores energi og overskud – og handle på det (hvis vi ønsker det). Ikke fra i dag til i morgen, men på længere sigt. For der er en verden til forskel på at tænke “jeg har slet ikke tid til træning (det er vel nok ærgerligt)” og at tænke “jeg har et arbejde, der dræner mig så meget for energi, at jeg simpelthen ikke magter at tænke på træning – hvad kan jeg gøre for at ændre på det (eller ønsker jeg overhovedet at ændre på det)”.

Noget af det mest frustrerende for et menneske er at føle sig magtesløs – og ved at tage ansvar giver vi slip på magtesløsheden og hjælper os selv ud af offerrollen. Vi kan måske ikke umiddelbart ændre på omstændighederne, men vi kan ændre på den måde, vi anskuer dem. Og det giver et helt andet syn på os selv og verden – og gør os meget lykkeligere!

Er du tilfreds med, hvad du bruger din tid og dine penge på? Eller har du fået lyst til at prioritere anderledes?

Se min video om dette tema her

 

P.S. Hvis du vil have mere viden om mentale mønstre og om hvor du (måske) narrer dig selv, så hop med på forløbet, som ændrer din krop, dit mindset og dit liv. Læs mere om forløbet og tilmeld dig lige hér