På mit 21-dages vaneændringsforløb handler modul 1 om intuitiv spisning.
Altså om at mærke kroppen og finde tilbage til, hvilke retter og fødevarer, der får både smagsløgene og cellerne til at juble.
Overordnet kan man sige, at intuitiv spisning handler om at finde de fødevarer og retter som:
- Vi nyder, mens vi spiser dem.
- Giver os en god fornemmelse i kroppen efter vi har spist dem.
- På længere sigt giver os de resultater, vi gerne vil have.
Men hvad gør man, når man elsker chips og chokolade, og nyder det, mens man spiser det, men slet ikke elsker broccoli og gulerødder, der opfylder de to andre kriterier?
Det er ikke alle fødevarer, der kan opfylde alle tre kriterier.
Måske opfylder chips eller chokolade kriterie nummer 1, mens gulerødder opfylder kriterie 2 og 3.
Men nogle fødevarer kan faktisk opfylde dem alle tre, og det er de fødevarer, vi skal lede efter.
Og nogle retter sammensat af flere fødevarer kan opfylde alle tre kriterier, selvom de enkelte fødevarer måske kun opfylder kriterie 2 og 3.
For mig er gulerødder i sig selv heller ikke en himmerrigsmundfuld, men på et fad sammen med peberfrugt, vindruer, lidt nødder og måske nogle tørrede abrikoser, er det en helt anden sag.
Så er det pludselig en stor nydelse.
Mængderne vi spiser forskellige fødevarer i er heller ikke ligegyldig.
Dessert, kage og chokolade i mindre mængder kan være virkelig nydelsesfuldt, men de samme ting i større mængder er ikke nødvendigvis mere nydelsesfuldt. Snarere tværtimod.
Spiser vi for meget kage og chokolade, bliver vi tunge, trætte og oppustede, og på længere sigt tager vi på. Det er ikke kagen eller chokoladen, der er noget galt med – det er mængden vi spiser det i, der skal justeres.
Jeg har selv erkendt, at jeg nyder chokolade meget mere, hvis jeg kun får en lille smule og i stedet supplerer med et stort glas danskvand med citron og et fad med frugt og grønt og måske en god dip.
Så kombinér de fødevarer, du elsker med fødevarer, der nærer dig på længere sigt og mærk, hvordan din krop tager imod det.
Faktisk vænner vi os efter en tid til at holde meget af ting, der giver os en følelse, vi gerne vil have. Kaffe og alkohol smager jo på ingen måde godt første gang, vi drikker det, men vi vænner os til det, fordi vi holder af effekten. Og det samme kan vi sagtens opnå med f.eks. en greenie eller et fad med grøntsager.
Det er også vigtigt at huske, at bestemte madvarer nogle gange opfylder et andet behov, end vi tror. Jeg elsker fx laks, men jeg kan ikke spise det ad libitum. Efter et styke har jeg ikke lyst til mere.
Det er samme følelse, vi skal have med chips. Hvis det kun er smagen af chips, vi elsker, så er et par håndfulde nok.
Når vi kan spise en halv pose (eller en hel), så er det ikke smagen af chips, vi nyder, så er det et andet behov, vi dulmer.
Vil du vide mere om intuitiv spisning?
Læs mit blogindlæg om emnet hér ->
Vil du have min vejledning?
Så læs mere om 21-dagesforløbet hér ->
Vil du have mere inspiration?
Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.