Indimellem står man med en lækker opskrift i hånden, men mangler en eller anden ingrediens. Eller måske indeholder opskrifter fødevarer, som man selv – eller en i familien – ikke tåler. Det er ærgerligt at gå glip af lækre retter, så her kommer en lille liste med erstatningsmuligheder:

Tørret frugt: Rosiner, abrikoser, figner og dadler kan erstatte hinanden i de fleste opskrifter. Vær dog opmærksom på, at dadler er væsentligt mere søde end rosiner, så det kan kræve lidt ekstra sødning, hvis rosiner skal erstatte dadler.

Mandler og nødder: Mandler og forskellige slags nødder kan som regel erstatte hinanden. Tåler du ikke hasselnødder, kan de erstattes med paranødder, cashewnødder eller macadamianødder, der dog alle er noget dyrere. I brødopskrifter kan kværnede mandler erstattes af kværnede solsikkekerner, hvilket dog ikke gør sig så godt i kager.

Frø og kerner: Sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner kan erstatte hinanden i kernebrød og knækbrød.

Mælkeprodukter: Syrnede mælkeprodukter som skyr, fromage frais og græsk yoghurt kan fint erstatte hinanden til både bagning og dip/dressing. Tåler du ikke mælkeprodukter, kan kokosmælk erstatte piskefløde – både i bagværk og sauce, den fede del af kokosmælken, der ligger i toppen af dåsen (evt. efter en tur i køleskabet), kan erstatte syrnede mælkeprodukter i bageopskrifter, og kokosolie kan erstatte smør. Man kan også benytte sojaprodukter, men begræns mængderne.

Meltyper: De forskellige typer af fedtreduceret mel kan erstatte hinanden. Sesammel er dog bedst til brød, mens kokosfibre gør sig bedst i kager. Mandelmel kan bruges til begge dele. Køb det fedtreducerede mel i helsekosten.

Sødemidler: Sukrin, sukrinmelis, sukrin gold og birkesød kan erstatte hinanden i alle opskrifter. Agavesirup og honning søder lidt mere, men går også an. Andre typer sødemidler kan som udgangspunkt erstatte ovennævnte, hvis de har samme volumen som sukker. Sødemidler kan købes i helsekosten.

Under fanen Ingredienser øverst på siden, kan du læse om alle de andre ingredienser, deres erstatningsmuligheder samt hvor de købes.