I dag udkommer 1-dagskuren af Martin Borch Jensen, Anders Nedergaard og Michael Jeppesen på forlaget Peoples Press. Bogens titel dækker over begrebet periodisk faste, som jeg har skrevet mere om hér.

Martin Borch Jensen er aldringsforsker, har et par ph.d.’er bag sig og er ansat som forsker ved Buck Institute for Research om Aging i San Fransisco. Han faster hver anden dag.

Anders Nedergaard er ph.d. i muskelbiologi og måske bedst kendt som blogger på Kropblog, og Michael Jeppesen er journalist og har testet de forskellige fastekure. Han faster en dag ugentligt.

Idéen til bogen 1-dagskuren opstod efter en udsendelse om faste i radioprogrammet Forfra med Jeppesen, hvor en sand storm af henvendelser illustrerede lytternes store interesse for begrebet.

I bogen beskrives mange positive effekter af fasten. For mange, der vælger at kaste sig ud i fasten, vil vægttab være det primære ønske. Men derudover kan man forvente lavere blodsukkerniveauer, lavere niveauer af insulin, forbedret kolesteroltal og lavere niveauer af kronisk inflammation.

Disse ting betyder tilsammen en mindre risiko for at udvikle blodpropper, sukkersyge og kræftsygdomme samt have positiv indflydelse på autoimmune sygdomme som leddegigt, psoreasis og astma.

Undersøgelser tyder på, at sult (kalorieunderskud) reducerer risikoen for mange aldersrelaterede sygdomme. Dette gælder også, hvis man på daglig basis lever på en kalorierestriktiv diæt.

For de fleste vil det være svært i længden at leve af 1200-1500 kalorier dagligt, og tilsyneladende giver faste samme positive effekt. Faste vil således være lettere at overskue, fordi man kan spise sig mæt den følgende dag.

Dertil kommer de psykiske aspekter. Vi bliver opmærksomme på kroppens sult- og mæthedssignaler, vi opdager måske at sult ikke er så skræmmende, og vi lægger mærke til i hvilke situationer vi trøste-, hygge- eller småspiser.

I bogen beskrives forskellige metoder til fordeling af fastedagene:

6:1 – hvor der fastes en dag om ugen  og spises 6 dage. Den anbefales, hvis man vil holde vægten eller tabe et par enkelte  kilo.

5:2 – hvor der fastes to (ikke på hinanden følgende) dage om ugen, hvilket vil give et større vægttab samt gavnlige effekter på kolesteroltal, blodsukker og blodtryk.

4:3 – hvor man faster tre ugentlige dage – typisk mandag, onsdag og fredag, hvis man virkelig vil speede sit vægttab op eller vægttabet er gået i stå ved 5:2 modellen.

16:8 – hvor man faster 16 timer om dagen og spiser inden for de resterende 8 timer. Den model er lettest at følge, men har ikke samme gavnlige effekt på sundheden – udover de positive effekter fra vægttabet generelt.

1:1 – hvor man henholdsvis spiser og faster hver anden dag, hvilket giver et stort vægttab.

Bogen beskriver både, hvad der fysiologisk set sker i kroppen under faste samt de videnskabelige undersøgelser bag konceptet. Hvis man er nysgerrig efter detaljerede (men stadig let forståelige) forklaringer på, hvilken virkning fasten har, både på kort og på lang sigt, er den meget interessant.

Jeg har tidligere anmeldt Kate Harrisons 5:2 diæten (læs indlægget hér). Denne bog har karakter af en beskrivelse af forfatterens og andres erfaringer med periodisk faste, så selvom man allerede har læst 5.2 diæten, er 1-dagskuren et godt supplement, hvis man ønsker grundlæggende viden om fysiologien bag fasten.

1-dagskuren kan købes for 199 kroner i din boghandler eller hér.

 

Mere inspiration?

Se alle mine produkter hér

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur, hvor du kan læse mere om de 4 klassiske vægttabsfælder. 

Tilmeld dig lige hér.

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.