For et par år siden havde jeg en periode, hvor jeg var virkelig træt. Jeg følte mig tung og slap og havde lyst til at sove hele tiden. Det med ekstra søvn kom helt af sig selv, for jeg var syg en gang om måneden.

Ikke noget vildt, men jeg havde følelsen af, at den ene forkølelse afløste den anden.

I den forbindelse bad jeg min læge om at måle mit D-vitaminniveau.

Jeg vidste jo, at symptomerne på D-vitaminmangel er træthed og nedsat immunforsvar.

Min læge svarede, at når jeg ikke bar burka(?!), var jeg ikke i risikogruppen for D-vitaminmangel, så det ville hun ikke måle.

Som bekendt får vi en del af vores D-vitamin fra sollyset, og min læge var altså af den overbevisning, at mennesker, der jævnligt færdes udendørs, ikke kunne mangle D-vitamin.

Problemet er, at solen i de nordiske lande står så lavt på himlen, at det reelt kun er ganske få måneder om året, hvor vi bliver eksponeret tilstrækkeligt til at kunne danne D-vitamin.

Derudover findes D-vitamin i fede fisk, som danskerne også generelt spiser for lidt af.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin ligesom A-, E- og K-vitamin. Hvor de vandopløselige vitaminer udskilles med urinen, hvis vi overdoserer, kan de fedtopløselige vitaminer overdoseres, fordi overskuddet ophobes i vores fedtvæv. Derfor skal man være lidt varsom med at indtage høje doser fedtopløselige vitaminer, med mindre man mangler det.

Der er dog lavet masser af undersøgelser med D-vitamin, der viser, at det ikke er giftigt selv i ret høje doser, så jeg turde godt tage et D-vitamintilskud, selvom jeg ikke vidste, om jeg faktisk manglede det.

Kort tid efter var jeg på toppen igen.

Et års tid efter fik min veninde konstateret D-vitaminmangel. Hun er den sporty type, der dagligt cykler til arbejde i al slags vejr og generelt er meget udendørs. Hun spiser meget sundt – og hun bærer ikke burka. Hendes læge valgte tilsyneladende alligevel at teste hendes D-vitaminniveau og kunne konstatere, at det var alt for lavt.

I sidste uge var det så min eks-mands tur. Han har været både træt og sløj i et par måneder og fik pludselig voldsomme hævelser i ansigtet kombineret med høj feber. I 4 år har han ikke haft en sygedag, men siden august har han måtte blive hjemme fra arbejde 12 dage.

Hans læge tog en masse blodprøver – mest fordi hun var bekymret over de pludselige hævelser i hans ansigt – og det viste sig, at han havde svær D-vitaminmangel. 

Han er nok en af de ivrigste soldyrkere, jeg kender, og det er jo ikke mange måneder siden, sommeren var over os.

Så noget tyder på, at min læges burka-metode ikke er holdbar, når det handler om at forudsige, hvilke mennesker, der har risiko for at mangle D-vitamin.

Symptomerne på D-vitaminmangel er blandt andet træthed, humørsvingninger og muskelsvækkelse.

Svær D-vitaminmangel gennem længere tid kan føre til knogleskørhed og knoglebrud.

Ifølge Professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitetshospital, som er en af landets førende forskere i mangel på D-vitamin, har op mod en halv million danskere betydelig mangel på D-vitamin i vinterhalvåret.

To forskerhold har uafhængigt af hinanden konkluderet, at det anbefalede indtag af D-vitamin er sat alt for lavt i forhold til, hvad vi reelt har behov for.

Læs mere om undersøgelsen hér ->

 

Så føler du dig træt og svækket, kan det give god mening med et tilskud af D-vitamin. Hvis ikke du har mærket forbedring efter et par måneder, kan du stoppe igen.

1-2 D-vitaminkapsler af 35 mikrogram burde hurtigt have en effekt, og du kan derefter vælge et produkt med kun 20 mikrogram D-vitamin.

Jeg køber altid kosttilskud i Helsekosten, da de sælger produkter af høj kvalitet og generelt er gode til at vejlede til det rigtige valg. 

Du kan også købe D-vitamin på nettet, f.eks. hér ->

Du kan læse en længere artikel om D-vitamin hér ->

 

c4668444-57ae-43e6-bcc5-11ae03a06931

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter. 

Tilmeld dig lige hér.

 

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden og indtast din mailadresse i feltet – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.