Nogle genvariationer kan gøre dig disponeret for overvægt.

Jeg elsker at kostvejlede mennesker ud fra deres DNA.

Jeg er vild med at sidde og analysere de forskellige genetiske variationer, sammenholde dem med folks egne oplevelser, samle alle brikkerne og få puslespillet til at gå op.

 

Det er så spændende, og det giver så meget mening for mig, at vi alle er forskellige og skal være opmærksomme på forskellige faktorer, når vi gerne vil tabe os.

Nogle gange har jeg dårlige nyheder til de mennesker, jeg vejleder. Visse af de genetiske variationer er nemlig rigtig kedelige at have, eftersom de kan gøre et vægttab rigtig svært. Her får du beskrivelsen af de tre genvariationer, du meget nødig vil have med dig i bagagen:

 

Effektiv lagring

En særlig genvariation har betydning for vores lagring af overskydende energi. Hvis kroppen er dygtig til at føre overskydende energi direkte ind i fedtdepoterne, tager vi hurtigt på efter et vægttab.

Det var praktisk i tidernes morgen, hvor man ikke vidste, hvornår det næste måltid fandt sted, så kroppen kunne lagre næringen til dårlige tider.

Men det er ikke så praktisk nu, hvor de dårlige tider aldrig kommer, så en uges ferie eller tre juledage kan betyde, at man har taget adskillige kilo på, fordi kroppen har suget ALT, hvad man har spist, ind i depoterne.

Hvis du med denne variation tager på all inclusive ferie med en veninde, er det meget muligt, at hun tager et halvt kilo på i løbet af ugen, mens du ikke kan klemme dig ned i dine bukser på hjemturen.

Bærere af denne variation skal være meget opmærksomme på ikke at “give los” og overspise for hyppigt.

 

Sløv fedtforbrænding

Vores gener kan også have betydning for nedbrydningen af lagret fedt. Vi har receptorer forskellige steder i kroppens væv, der skal modtage signaler om, at fedtforbrændingen skal øges, når vores aktivitetsniveau stiger, f.eks. ved træning.

Hvis disse receptorer ikke er ret følsomme, høres signalet til fedtforbrænding ikke, og kroppen frigiver ikke fedtet fra depoterne. Således kan visse menneskers vægttab gå meget langsomt, selvom de gør alt det rigtige, og de skal bevæge sig væsentligt mere end andre for at komme fedtet til livs.

Har du denne genvariation, har du muligvis stået uge efter uge hos vægtkonsulenterne og haft et vægttab på 100 gram, mens kiloene er raslet af din veninde – og ingen har kunnet forklare, hvorfor dit vægttab er gået langsommere end alle andres, når nu I har fulgt de samme retningslinjer.

Bærere af denne variation skal således være meget tålmodige og acceptere et kilos vægttab om måneden i stedet for et om ugen!

 

Voldsom appetit

Vores appetit er også genetisk bestemt. Nogle mennesker har øget sult og begrænset mæthed. De spiser mere, end de har behov for, er ofte småsultne og kommer til at snacke.

Det skyldes, at det center i hjernen, der skal modtage signal om, at der er indtaget en tilstrækkelig mængde energi, ikke hører beskeden. Dertil kommer, at kroppens stofskifte ikke stiger ved energioverskud, så den overskydende energi ryger direkte i depoterne.

Hvis man er bærer af denne variation og spiser sig mæt hver dag, vil man faktisk have svært ved at holde vægten.

Derfor skal man arbejde med sin appetitregulering. F.eks. ved at drikke en halv liter vand inden måltidet, spise masser af grøntsager, der fylder godt i maven og spise langsomt og måske holde 10 minutters pause midt i måltidet for at give hjernen en chance for at opfange mæthedssignalet.

Selvom de tre ovenstående variationer besværliggør et vægttab, kan det være en stor befrielse at vide, HVORFOR vi let tager på, er sultne hele tiden eller har meget sværere ved at tabe os end vores nabo.

 

Hvis du vil have kortlagt dine gener og vide præcis hvor du skal sætte ind for at skabe de optimale betingelser for et varigt vægttab?

 

Læs alt om kostvejledning ud fra DNA hér. 

 

genvariationer

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få nyheder og særtilbud direkte i din indbakke – du kan når som helst afmelde dig igen.