Hvad er den optimale morgenmad?

Det er selvfølgelig et måltid, der holder dig frisk, glad og energisk hele dagen og forhindrer dit blodsukker i at dykke, så du ikke ender med at sidde og spise fire chokoladeboller i bilen på vej hjem fra arbejde (nul mindful spisning, nul nydelse).

Og hvilket magisk måltid giver så ovenstående fordele?

Ifølge amerikaneren Charles Poliquin er et morgenmåltid bestående af kød og nødder (gerne ristede og saltede), suppleret med grønt, den absolut bedste start på dagen.

De første 30 gram protein, vi indtager, bliver brugt til at udrense kroppens affaldsstoffer, og de næste 30 gram bliver brugt til at opbygge immunsystemet. Først derefter får vores muskler og organer tilført protein, så det er helt essentielt at få masser af protein fra dagens begyndelse.

Kødet giver en langsom blodsukkerstigning, og det sunde fedt fra nødderne holder blodsukkeret stabilt i lang tid.

Ikke alene har denne morgenmad en positiv indflydelse på energiniveauet om formiddagen. Undersøgelser viser, at dens effekt varer langt ud på eftermiddagen. Den mætter bedre og betyder, at man tænker mindre på mad.

Det stabile blodsukker øger sandsynligheden for, at man træffer fornuftige ernæringsmæssige valg resten af dagen og nedsætter risikoen for type 2 diabetes med hele 50%. Ifølge Charles Poliquin er kød og nødder til morgenmad det mest effektive kostråd til folk, der ønsker at regulere deres vægt.

Den næste gode nyhed er, at man ikke behøver at begrænse mængden af mad, man spiser om morgenen. Man spiser simpelthen en god luns kød, fisk eller fjerkræ (kvinder 150 gram, mænd 200 gram) en håndfuld nødder og så meget grønt, man har lyst til. Nemt ikke?

For mig er visse ting nemmere at indtage om morgenen end andre. Steaks og kyllingebryst er svært at få ned. Til gengæld spiser jeg frikadeller, kyllingelår, laks eller kødsauce med forskellige nødder.

Æg forsøger jeg kun at bruge i nødstilfælde, da det dels er allergent og dels indeholder mindre protein end kød. Det kan dog være et godt valg, hvis man er “nybegynder” og lige skal vænne sig til at spise proteinrig morgenmad.

Charles Poliquin anbefaler at man roterer sine fødevarer, så man ikke indtager de samme ting to dage i træk, da det øger risikoen for fødevareintolerence. Det har jeg mærket på min egen krop med mandler, som jeg, efter at have voldædt i et år, nu ikke længere kan tåle.

Jeg kan sagtens finde på at spise det samme to eller tre dage i træk, men derefter sørger jeg for at undgå det de følgende dage. Dagens morgenmad bestod for mit vedkommende af røget laks, lidt grønkål samt ristede og saltede paranødder, og det holdt mit blodsukker snorlige og sulten fra døren i 5 timer.

Har du svært ved tanken om kød til morgenmad? Så læs lige dette indlæg.

Den optimale morgenmad

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min splinternye serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->