Chiafrø er blevet dyrket i over 4000 år i Syd- og Mellemamerika. Frøene indgik indtil for ca. 500 år siden sammen med majs og bønner som en hovedbestanddel i Aztekernes og Inkaindianernes kost.
Efter spaniernes ankomst forsvandt chiafrø næsten fuldstændig, fordi de i et forsøg på at udslette indianerkulturen ødelagde markerne med chia.
Derfor skal du spise chiafrø
Det lille glutenfri frø indeholder masser af kostfibre som mætter og fremmer fordøjelsen samt proteiner, der opbygger og vedligeholder musklerne.
Chiafrø indeholder 6 gange mere knoglestyrkende kalk end mælk, og flere antioxidanter end broccoli.
Frøene består af 20 % omega-3 fedtsyrer, som gavner hjernen og reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
En anden stor fordel ved chiafrø er, at de udvider sig mange gange deres oprindelige størrelse, når de kommer i kontakt med vand. Det danner en geléagtig masse, der giver en følelse af mæthed i længere tid.
Har du en lidt usikker appetitregulering kan du vælge at tage et par spsk. chiafrø en halv times tid inden et måltid. Det gøres lettest ved at tage en skefuld direkte ind i munden og skylle efter med rigeligt vand.
Frøene svulmer derefter op i mavesækken og øger din mæthedsfornemmelse.
Du kan også bruge dine chiafrø i chiagrød, chiabudding, i brød og bagværk, drys på grød eller syrnede mælkeprodukter, eller brug dem i smoothies.
Chiafrø indeholder 450 kalorier pr 100 gram.
Heraf er de 20 gram protein, 5 gram kulhydrat, 31 gram fedt (heraf 16 gram omega 3) og 36 gram er kostfibre.
Chiafrø kan købes i større supermarkeder, hos Matas eller i (net)helsekosten.
Vil du have mere inspiration?
Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.
Kia
sep 20, 2016 -
Hvor meget frø ville du bruge til morgenmad?
Kan du komme med et eksempel på opskrift på chai grød? 🙂
– tak
Sofia
sep 21, 2016 -
Jeg har ikke helt fundet en opskrift på chiagrød, som jeg synes om. Jeg foretrækker at bruge frøene i brød og bagværk.
Du skal altid spise til du bliver mæt. Frøene svulmer meget op, så jeg ville nok bruge et par spiseskefulde og så supplere med et æg og en lækker råkost og måske en grøn juice.
Kærligst Sofia
Charlotte
sep 21, 2016 -
Vi bruger chiafrø i müsli, men er i tvivl om vi ødelægger alt det gode i frøene, når vi rister dem. Ved du det?
Sofia
sep 22, 2016 -
De sarte omega3-fedtsyrer kan ikke tåle voldsom opvarmning, men hvis du rister mysli på samme måde som jeg gør, så skal du ikke være bekymret 🙂
Det må bare ikke begynde at ryge og ose.
Kærligst Sofia
Maria
sep 27, 2016 -
Hvordan med nærings optagelsen? Jeg har flere sted læst, at kroppen ikke optager mange af næringsstofferne.
Sofia
sep 29, 2016 -
Formentlig vil man ikke få glæde af alle omega3-fedtsyrerne, men nogle af dem vil du optage – og fibrene gavner dig jo under alle omstændigheder 🙂
Kærligst Sofia
Tanja
feb 24, 2021 -
Jeg bruger chiafrø i min havregrød hver morgen.
59 g havregryn
1 spsk chiafrø
1 stk honning
2,5 dl vand.
1 spsk rapsolie
Topping
Ristede valnødder
Blåbær
Revet æble
Sofia
maj 22, 2021 -
Uhm, det lyder lækkert!
Kærligst Sofia