I forbindelse med mit kursus hos Nordic Laboratories i Kost- og livsstilsvejledning ud fra DNA fik jeg selv lavet en DNA Health -test.

Firmaet tilbyder DNA Diet som bruges i vægtregulerende behandlingsforløb, DNA Fit som henvender til atleter og motionister med henblik på hvordan man bedst udnytter sit fysiologiske potentiale samt DNA Health som kortlægger disponering for forskellige livsstilssygdomme.

Eftersom jeg allerede tidligere hos Diet and genes har fået testet mine gener i forhold til vægtregulering, valgte jeg testen DNA Health.

Testen kortlægger variationer i gener med indflydelse på kolesteroltal, methylering, afgiftningsprocesser, inflammation, antioxidant status, knoglesundhed og insulinfølsomhed.

For højt kolesteroltal øger risikoen for hjerte-karsygdomme. Langt det meste af vores kolesterol dannes i leveren. Stress og belastning af blodsukkeret ved en kost med mange hurtige kulhydrater påvirker leverens produktion.

Jeg har selv tre forskellige genvariationer, der på forskellig måde indikerer, at jeg har tendens til forhøjet kolesteroltal. Det betyder, at jeg skal være opmærksom på at holde mit blodsukker stabilt, begrænse det mættede fedt og spise rigeligt med omega3 fra fede fisk. Det gør jeg heldigvis allerede.

Og gudskelov har jeg ikke den frygtede variation, der giver kraftig negativ respons på giftstoffer fra f.eks. alkohol, cigaretter og kaffe – men det ville have været værdifuld viden, hvis det var tilfældet.

Methylering er den proces, der gendanner og reparerer celler, blandt andet DNA. Processen kræver B-vitaminer, deriblandt folinsyre, og hvis ikke der er tilstrækkeligt til stede, kan det resultere i celleforandringer. Her har jeg variationer i flere gener, hvilket betyder, at et dagligt tilskud af B-vitaminer og folinsyre vil være hensigtsmæssigt. Nemt, når man bare skal snuppe en pille, ikk? Oven i købet har den gode Charles Poliquin været så rar at samle alle de nødvendige vitaminer i samme produkt.

Kroppens afgiftningsprocesser er i sagens natur afgørende for vores evne til at uskadeliggøre og udskille affaldsstoffer og giftstoffer. Hvis disse processer ikke fungerer optimalt, kan det resultere blandt andet i astma, eksem og nældefeber.

Min krop afgifter så godt som perfekt, så jeg måtte ringe og takke mine forældre, der ellers for ikke så længe siden blev skældt ud over min disponering for overvægt…

Inflammation er en normal respons i immunforsvaret, der f.eks. bruges til at hele ødelagt væv. Hvis kroppens inflammationsniveau er for højt, øges risikoen for sygdomme som gigt, tarmsygdomme, type2-diabetes og astma.

Her har jeg noget at arbejde  med, og det betyder, at jeg bør begrænse mættet fedt og indtage rigeligt med omega3, der har positiv indflydelse på kroppens inflammationsniveau.

Kroppens produktion af antioxidanter er vigtig for vores sundhed. Hvis produktionen er for lav, kan det betyde for høje niveauer af frie radikaler, hvilket forårsager oxidativt stress, inflammation og ophobning af affaldsstoffer i kroppen.

Her har jeg en lidt kedelig genvariation, der betyder, at jeg – for at få dækket min krops behov for ekstra antioxidanter – bør spise et kilo grønt, bær og frugt dagligt. Nåh, jamen så er der jo heller ikke plads til det usunde! Og her er Omega3-tilskud også hensigtsmæssigt.

I forbindelse med knoglesundhed testes genvariationer, der har betydning for kroppens evne til at optage og omsætte D-vitamin og kalk. Også her har jeg vældig gode gener, men bør være opmærksom på ikke at overdrive med kaffen, eftersom et højt koffeinindtag afkalker knoglerne.

Og så er vi nået til insulinfølsomheden, og jeg kan med rette sige ‘sidst men ikke mindst’, for det er her, jeg har variationer over hele linjen – og det er de samme gener, der testes i DNA Diet og som altså har negativ indflydelse på blandt andet appetit og dannelse af nye fedtceller.

Havde jeg levet i urskoven, ville jeg have overlevet, mens alle de andre døde af sult, men nu må jeg i stedet sørge for at begrænse min kosts indhold af totalt fedt og i særdeleshed mættet fedt.

Så samlet set bør jeg dagligt spise1 kilo grønt, bær og frugt, tage tilskud af omega3 og B-vitaminer inklusiv folinsyre samt drikke højst tre kopper kaffe dagligt. Derudover bør jeg begrænse fedtindholdet i min kost – især mættet fedt – og sørge for at få proteiner, der giver mæthed og holder mit blodsukker stabilt.

Måske man – bare for sjov – skulle prøve at veje sine grøntsager?

Dette var en smagsprøve – der kommer meget mere om DNA. 

Vil du gerne have en kostvejledning ud fra netop din genetiske sammensætning? Så læs mere om testen lige her.

dna health