I sidste uge blev jeg på dagens.dk citeret for at sige, at folk roligt kan udskyde morgenmaden, hvis de ikke er sultne. Den udtalelse var tilsyneladende så kontroversiel, at Radio Køge gerne ville interviewe mig om postulatet.

På en eller anden måde er det lidt tragisk, at vi er nået dertil, hvor vi lytter mere til en gruppe forskeres undersøgelser, end vi lytter til vores egen krop. At vi tvinger vores krop til at opføre sig som gennemsnittet i stedet for at opfylde dens behov.

Jeg siger ikke, at du skal springe morgenmaden over, hvis du vågner og er sulten – men jeg er til gengæld ikke tilhænger af, at du skal tvinge dig selv til at spise – på noget som helst tidspunkt af døgnet.

Hvis vi ikke er sultne, har vi som regel ikke lyst til “rigtig” mad. Så tager vi i stedet noget, der er sødt og blødt. Smoothies, (low carb) brød med ost eller pandekager – for rester af aftensmaden eller spejlæg og råkost får det nærmest til at vende sig i os.

Men morgenmaden påvirker vores blodsukker resten af dagen, så hvis vi starter med det søde, kan vi risikere, at trangen til sødt fortsat forfølger os, og vi ender med en ekstra ægge-kakao eller lidt for mange mandler ud på eftermiddagen for at holde blodsukkeret stabilt.

 

Hvad ville der ske, hvis du overkom de praktiske forhindringer (og måske angsten for at risikere at blive sulten) og ventede med morgenmaden, til du faktisk følte sult efter “rigtig” mad?

Min erfaring er, at de fleste lynhurtigt vænner sig til at spise anderledes om morgenen, selvom det i begyndelsen kan føles lidt grænseoverskridende.

Hvis det, du gør, virker for dig, er der ingen grund til at ændre strategi. Men hvis du derimod ikke fungerer optimalt og har stabilt blodsukker hele dagen, er morgenmaden et godt sted at justere.

Du kan læse artiklen fra dagens.dk hér og høre interviewet fra Radio Køge hér.

 

Peanutpandekager med hytteost