Komælk er en af de fødevarer, der deler vandene – er det supersundt og styrker knoglerne, eller er det beregnet til kalve og uegnet som menneskeføde?

Det vil jeg lade eksperterne skændes om, men det er i hvert fald et faktum, at mælk øger produktionen af både insulin og væksthormon – naturligvis, for mælk er jo designet til at få babyer til at vokse.

Og det er ikke laktosen, der er synderen, men snarere proteinet i mælken.

 

Jeg har ofte oplevet klienter, der gjorde ‘alting rigtigt’, men stadig ikke kunne komme af med de overflødige kilo, tabe sig ret hurtigt og ganske markant, når de droppede mælkeprodukterne.

Og så er der jo alle de mennesker, der gerne vil undgå almindelig mælk, enten fordi du ikke tåler det, eller fordi de vil undgå indholdet af mælkesukker.

 

Et af de spørgsmål, jeg oftest hører, er, hvad der kan erstatte mælken i kaffen. Og det falder aldrig rigtig i god jord, når jeg foreslår at droppe kaffen!

Faktisk har jeg selv erfaret, at man i løbet af få uger kan vænne sig til at drikke kaffen sort.

Men plantemælk er selvfølgelig også en mulighed. Den findes i forskellige udgaver, så der er noget for enhver smag.

 

I denne guide har jeg ikke interesseret mig for næringsindholdet. Forskellene er så små, at det efter min mening giver langt mere mening at vælge efter, hvilken smag og konsistens, man bedst kan lide.

 

Bruger du plantemælk i kaffen, vil den ofte skille lidt. Det er helt ufarligt, men hvis det generer dig, kan du opvarme den. Så skiller den ikke helt så meget.

 

  • Rismælk er efter min mening alt for tynd, og den er ikke nem at skumme op til et cremet resultat. Den kan dog være løsningen for dem, der ikke tåler nødder og som samtidig gerne vil undgå soja.
  • Sojamælk minder mere om almindelig mælk i smag og konsistens, end de andre typer plantemælk. Den er lavet af sojabønner, og den findes både i en sødet og en usødet udgave, så læs deklarationen grundigt. Soja har en svag østrogenlignende effekt. Der er usikkerhed om langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer, så undgå sojamælk på daglig basis.
  • Havremælk har en mild, neutral smag og er velegnet både på morgenmadsprodukter og i kaffen. Den er lidt tyndere end sojamælk, men bliver den skummet op, giver den faktisk en dejlig cremethed.
  • Cashewmælk er lidt dyrere, men smager virkelig dejligt og har en fin, blød konsistens.
  • Kokosmælk fås i flere forskellige udgaver. Både den klassiske kokosmælk fra dåse, som vi bruger i madlavningen, men også fortyndede udgaver, der kan bruges direkte i kaffen. Om man vil have kokosmælk i kaffen er en smagssag. Jeg elsker smagen af kokos, men i min kaffe foretrækker jeg noget andet.

 

Plantemælk kan købes i alle supermarkeder, i nogle er udvalget dog større end i andre. Det kan også købes i helsekostforretninger.

 

img_9836

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.