Jeg har længe haft lyst til at skrive et blogindlæg om mine yndlingsbøger, og hvilket tidspunkt er bedre end op til juleferien, hvor de fleste har lidt fridage at gøre godt med?
Det kan også være, du lige står og mangler en julegave hér på faldrebet, og så kan en bog gøre lykke.
Jeg læser selv alt fra digtsamlinger til faglitteratur (med en hemmelig forkærlighed for vampyrromaner), men de bøger, jeg har medtaget hér, er til “det brede publikum”.
Man behøver altså hverken forkundskaber i fysiologi eller litteratur – alle kan være med.
Lad os starte med faglitteraturen:
Timeglasmodellen
Timeglasmodellen er en af de bedste sundhedsbøger, jeg har læst.
Forskeren Kris Verburgh giver i bogen et indblik i, hvilke fødevarer, der har en anti-aging-effekt, og hvilke fødevarer, der omvendt er med til at ælde kroppen.
I bogen afliver forfatteren en række myter om diæter og sundhed og dokumenterer, at vi i stedet for diverse slanke- og sundhedskure ganske enkelt skal spise de rette fødevarer og skære ned på andre for at opnå at blive en yngre og sundere udgave af os selv.
Jeg har skrevet en længere anmeldelse af Timeglasmodellen hér ->
Tarme med charme
Tarme med Charme er en fantastisk beskrivelse af, hvordan vores fordøjelsessystem fungerer, og hvorfor det er så vigtigt at holde det sundt og velfungerende.
Forfatteren Giulia Enders er en ung tysk forskningsstjerne, der har vundet flere priser for sit foredrag Tarme med charme.
Den nyeste forskning viser, at problemer som overvægt, depression og allergi nøje hænger sammen med ubalancer i tarmfloraen.
Og jeg oplever, at de fleste af mine klienter i et eller andet omfang har problemer med deres fordøjelse.
Bogen kan nærmest kaldes “en hyldest til tarmen”, og den er skrevet i et både let forståeligt og humoristisk sprog.
Mindless eating
Mindless eating af den amerikanske professor Brian Wansink er virkelig interessant læsning!
Forfatteren står bag masser af undersøgelser af vores kostvaner, og hans konklusion er, at 90 % af de valg, vi dagligt træffer omkring mad og spisning, er ubevidste.
Mange af os tror, at vi spiser efter sult og mæthed, men Brian Wansinks undersøgelser viser, at vi snarere spiser den mængde, vi TROR, er passende.
Bogen er udsolgt fra forlaget på dansk, men kan købes på engelsk. Den danske udgave hedder Hovedløse Spisevaner og kan lånes på biblioteket.
Jeg har skrevet en længere anmeldelse af Mindless eating hér ->
The big leap
The big leap var virkelig en øjenåbner for mig, da jeg læste den for et halvt års tid siden.
Forfatteren Gay Hendricks giver helt enkle og anvendelige anvisninger til, hvordan vi har mulighed for at skabe et lykkeligere liv, hvor vi bruger mere af vores tid på det, vi holder allermest af.
Og han afslører, hvordan vi ofte ubevidst begrænser os selv i vores stræben efter lykke og succes.
Hans metoder er helt enkle, og min egen oplevelse er, at de gør en kæmpe forskel.
Bogen er en selvhjælpsbog til den mere spirituelle side. Indtil videre findes den kun på engelsk.
Helbred dit liv
Helbred dit liv er en klassiker, der i løbet af 10 år har solgt over 35 millioner eksemparer.
Forfatteren Louise L. Hay mener, at negative tanker og følelser kan påvirke kroppen og gøre os syge.
I bogen fokuserer hun på en lang række sygdomme, der kan ses som en direkte konsekvens af uhensigtsmæssige tankemønstre, og hun kommer med sit bud på nye tankemønstre, der skal hjælpe til at slippe sygdommen igen.
Hér er vi ude i en selvhjælpsbog, der er til den “langhårede side”, så hvis man ikke køber præmissen om, at vores tanker påvirker vores krop, skal man springe den over. Jeg er meget begejstret for den og bruger den ofte som opslagsbog.
Sæt dig selv fri
Sæt dig selv fri af Pernille Melsted er en selvhjælpsbog om “skyggearbejde, der ved hjælp af en række opgaver og øvelser vejleder dig til på et dybere plan at forstå, hvorfor du er, som du er, og gør, som du gør.
Du lærer ikke, at du kun skal fokusere på det positive, men du lærer at rumme og acceptere alle sider af dig selv – også dine negative egenskaber, hvilket gør dig til et mere helt og ærligt menneske.
Jeg er uddannet Shadow Facilitator hos Pernille Melsted og har skrevet lidt mere om skyggearbejde i forhold til kost og sundhed hér ->
Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe
Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe er en form for selvbiografi af Haruki Murakami.
Murakamis romaner er generelt lidt for filosofiske og syrede til min smag, men denne beskrivelse af hans forfatterskab og anekdoter fra alle hans maratonløb er virkelig inspirerende.
Jeg løb mange ture, mens jeg læste bogen – jeg kunne simpelthen ikke lade være, men selvom man ikke er løbeinteresseret, er det virkelig en god bog.
Murakami er kendt for citatet “Smerte er uundgåeligt, lidelse noget man vælger”, og i det hele taget er der mange kloge budskaber i denne bog.
Til sidst et par forslag til skønlitteratur.
Spis, bed, elsk
I Spis, bed, elsk beskriver Elizabeth Gilbert en kvinde, der efter en skilsmisse sælger alt, hvad hun ejer og tager på sit livs rejse for at finde sig selv.
Hun rejser til til Italien, Indien og Indonesien for at udforske og lære om livsglæde, åndelig hengivenhed og kunsten at elske.
Bogen er velskrevet og gribende, og er filmatiseret med Julia Roberts i hovedrollen.
Bogen er udsolgt fra forlaget på dansk, men den kan lånes på biblioteket.
Den kan stadig købes på engelsk, hvor titlen er Eat, pray, love.
Undtagelsen
Undtagelsen er en roman, der beskriver tre kollegers indbyrdes intriger og mobning. Den giver et skræmmende billede af, hvor ondskabsfulde kvinder kan være over for hinanden.
Bogen er i krimigenren og handler om et par veninder, der pludselig modtager dødstrusler på deres arbejdsplads. Det er derfor oplagt at mistænke deres tredje kollega, som de opfatter som lidt sær og nærtagende.
Jeg kender flere, der synes, plottet er lidt forvirrende, men jeg synes, bogen er blandt de bedste krimier, jeg har læst, så derfor vil jeg varmt anbefale den til juleferielæsning.
Hvis du er usikker på, om bogen er noget for dig, så bestil den på biblioteket i stedet for at købeden.
I juleferien planlægger jeg selv (ud over et par vampyrromaner) at læse Sofia Mannings Mit hemmelige forhold til mad.
Sofia Manning er coach og uddannelsesleder og har uddannet et stort antal coaches. Hendes nyeste bog handler om hendes personlige erfaringer med slankekure og kampen for at være slank.
Rigtig god juleferie – og god læsning!
Vil du høre mere fra mig?
Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen). Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter.
Tilmeld dig lige hér.