Hvis slankekure virkede, og især hvis der fandtes en lyn-kur, havde der ikke været overvægtige mennesker på jorden.

Alle overvægtige har i et eller andet omfang forsøgt at slippe af med de overskydende kilo – mange overvægtige forsøger mere eller mindre konstant.

Men vi begår en fejltagelse, når vi lader os forblænde af ”nye” metoder, der lader til at give et nemt og hurtigt vægttab.

Vi flakser mellem forskellige kostretninger, forsøger med faste, ketose eller skiftevis tilføjer og udelukker forskellige fødevarer, fordi ny forskning peger i en eller anden retning.

Når vi lytter til, hvad alle andre mener, glemmer vi fuldstændig at mærke efter, hvad der fungerer for os.

Vi overhører vores krops trang til kulhydrat (fordi den slags skal man jo holde sig fra) eller vi spiser efter forskellige kostplaner, skemaer, tidsplaner og kalorietabeller. Og hvis nogen kunne give os den perfekte kostplan og love os et nemt, hurtigt og varigt vægttab, ville vi hoppe på den med det samme.

Men faktum er, at ingen af os kan presses ned i en kasse, så vi passer til en bestemt metode.

Vore krops behov ændrer sig hele tiden, og det er ikke sikkert, vi har godt af at faste om torsdagen eller at udelade frugt og rodfrugter om lørdagen.

Vi er nødt til at mærke efter, hvad der virker – og det kan de fleste af os faktisk godt. Vi tror bare ikke helt på det, men vil hellere have eksperter til at fortælle os, hvad vi skal gøre.

Derfor følger nogle mennesker slavisk bestemte kostretninger, selvom de egentlig har opdaget, at de ikke fungerer dem – blot fordi de oplever andre få gode resultater.

Det, vi bliver overvægtige af, er ikke en håndfuld nye kartofler eller en portion skyr med bær. Derimod bliver vi overvægtige af at spise for meget. Enten generelt alt for store måltider – eller som oftest en eller anden grad af overspisning af søde sager.

Så det handler om at finde en sammensætning af kosten og en måltidsfrekvens, der betyder, at vi er mætte, glade, energiske og selv kan styre vores indtag af søde sager i stedet for at være styret af dem.

Og det handler om at se nærmere på de mentale faktorer (stress, rastløshed eller lignende), som ofte udløser vores spisning.

Og det er kun dig selv, der kan knække koden. Jeg kan give dig nogle retningslinjer, der hjælper dig på vej. Men selvom jeg oftest anbefaler protein og grønt til morgenmad og et ret højt proteinindhold i hvert måltid, har jeg både haft klienter, der har fået forrygende resultater med stort set vegetarisk kost og med smoothies til morgenmad. Det virkede nemlig for dem.

Udfordringen i at kunne mærke, hvad kroppen har brug for, er, at skelne mellem lyst og behov – og det er selvfølgelig en læreproces.

For mit eget vedkommende er mine peanutbutter-cravings forsvundet som dug for solen, efter jeg har tilføjet flere kulhydrater (!?!) i min kost, og min hud er blevet meget pænere, efter at jeg har droppet mælkeprodukter (selvom jeg ikke var meget for det).

Jeg ELSKER hvidt brød, men jeg får luft i maven og hæver i ansigtet, når jeg spiser gluten, så jeg gør det ikke ret ofte. Jeg kommer alt for let til at spise for mange nødder og mandler, hvis jeg bruger dem som snacks, og jeg kan tydeligt mærke, at min sukkertrang stikker hovedet frem, når jeg er stresset.

Periodisk faste fungerer fremragende for mig – men jeg beslutter mig ikke på forhånd til, hvornår fasten skal begynde og ende. Jeg mærker efter. Nogle dage spiser jeg morgenmad klokken 9, fordi jeg er sulten. Andre dage spiser jeg først klokken 16, fordi jeg ikke er (ret) sulten.

Min krops behov ændrer sig løbende alt efter årstid, aktivitetsniveau, stresstilstand, vægt og fedtprocent, menstruationscyklus osv.  Så jeg skal hele tiden være vaks, når jeg mærker udsving i blodsukker eller appetit.

Så når jeg står med en skefuld peanutbutter eller min tredje håndfuld mandler, ved jeg, at jeg skal regulere.

Hvad virker for dig? Hvis du virkelig mærker efter. Hvilke fødevarer skaber balance i din krop, og hvilke fødevarer er det (måske) tid til at sige farvel til, selvom du ikke har lyst?

Vil du have hjælp til at finde balancen? Så se nærmere på mit online vægttabsforløb lige hér.

 

IMG_8118

 

Mere inspiration?

Se alle mine produkter hér

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur, hvor du kan læse mere om de 4 klassiske vægttabsfælder. 

Tilmeld dig lige hér.

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.