Forleden dag faldt jeg over Maria Kang på Facebook. (Det passer ikke helt, at jeg “faldt over” hende – jeg læste om hende på Ekstra Bladets hjemmeside, og det er sådan noget, jeg helst ikke vil indrømme – jeg vil hellere have, I tror, jeg læser Information og weekendavisen i papirudgaver. Men nu fik I sandheden).

Maria er indehaver af No Excuse Mom, som inspirerer mødre til en sund livsstil – blandt andet ved at arrangere mødre-motion i parker, hvor kvinder kan medbringe både børn og barnevogne. Hun er faldet i unåde hos de amerikanske kvinder på grund af dette billede.

1617868_731833396847618_2107727466_o

Mange kvinder har tolket, at der i teksten “Hvad er din undskyldning” implicit ligger “for ikke at se ud som mig”. Derfor kan man på Marias Facebookside læse den ene vrede kommentar efter den anden fra kvinder, der har krævende studier, særdeles store børneflokke eller ligefrem er allergiske over for deres egen sved, der føler sig nedgjort og ydmyget.

Det glæder mig faktisk, at jeg ikke selv blev det mindste provokeret af billedet. Jeg synes, Maria har en vidunderlig krop. Sådan ser min krop ikke ud, men jeg ved også godt hvorfor. Jeg træner sandsynligvis kun det halve af, hvad hun gør, og jeg spiser nok også mere. Og hvis jeg skal have en krop som hendes, skal jeg træffe nogle valg omkring træning og kost, som jeg ikke er villig til at træffe. Jeg opfatter teksten “Hvad er din undskyldning” som en opfordring til at prioritere sin egen sundhed. Ikke nødvendigvis for at komme til at ligne hende, men for at få det godt.

Hun siger ikke, at alle os, der er knap så veltrænede som hun (eller endda overvægtige), ikke er gode nok. Hvis vi får den følelse, er det vores egen tolkning af hendes udsagn, som bunder i vores egen grundlæggende følelse af ikke at være gode nok. Og det er ikke hendes ansvar, hvordan vi opfatter hendes ord.

Det spændende er, at vi kan lære utrolig meget om os selv ved at lægge mærke til, hvad der provokerer os. For vi bliver slet ikke provokerede, hvis vi hviler i de valg, vi har truffet. Hvis der havde stået “Hvad er din undskyldning for ikke at kunne spansk”, “… ikke at være millionær” eller “… ikke at bo i Hørsholm”, ville vi være totalt ligeglade. Men vi bliver så let sårbare, når vi  bliver konfronteret med noget, vil selv ønsker at ændre.

Bliver du provokeret af Marias billede? Del gerne dine tanker!