Undervejs på mine onlineforløb falder talen altid på ketose. Og spørgsmål som “Er det noget, vi skal stræbe efter?” dukker op.
Jeg har samlet en del af min korrespondance med deltagerne til et indlæg om ketose, der forhåbentlig besvarer nogle usikkerheder om begrebet.
Er du stadig i tvivl? Så stil dit spørgsmål i kommentarfeltet herunder.
Ketose er bedst kendt fra den tilstand, man er i efter en influenza eller madforgiftning, hvor man har spist meget lidt i adskillige dage.
Når man er på benene igen, har man typisk en acetoneagtig smag i munden, man sveder mere end normalt, ryster lidt på hænderne, har ikke så stor appetit, men kan godt føle sig ret energisk.
Man kan både komme i ketose ved en kost med kalorieunderskud og ved en kost med et meget lavt indtag af kulhydrat.
Tilstanden opstår, når kroppen i stedet for kulhydrat bruger fedt som energikilde.
Hjernen kan ikke omdanne fedt til energi, hvorfor leveren ved nedbrydelse af fedt producerer ketonstoffer, som hjernen i stedet kan benytte. (Heraf den udbredte misforståele at ”hjernen har brug for sukker” – det passer altså ikke!)
Ketonstofferne kan måles i blodet med et særligt målekit eller ved hjælp af urinsticks.
På den strikse LCHF stræber man efter at være i ketose og skærer derfor meget langt ned på kulhydraterne og erstatter dem med et meget højt fedtindhold – op til 80%.
Men der er ingen garanti for at det er kropsfedtet, der forbrændes – det kan meget vel blot være kostens høje fedtindhold, der bliver brugt som energi, og så er man jo lige vidt.
Det er således vigtigt at skrive sig bag øret, at ketose IKKE er en nødvendighed for at tabe sig – og ej heller er en garanti for at tabe sig.
Dertil kommer, at kroppen ret hurtigt tilpasser sig forskellige “udfordringer”, så for de fleste skal der efterhånden mere og mere til, før ketosetilstanden kan opnås, og derfor skæres der typisk mere og mere ned på både grøntsager og proteiner – blandt andet er “æggefasten”, hvor man udelukkende lever af æg, smør, ost og mayonnaise et antal dage, populær.
Det er vist ingen hemmelighed, at jeg ikke er tilhænger af at skære ned på grøntsagerne – og at måle sin succes på en urinpind er efter min mening endnu værre end at måle sin succes på vægten.
Jeg mener bestemt ikke, det er vejen frem mod et velafbalanceret forhold til kost og vægt.
Tilstanden er dog helt uskadelig, og nogle kommer ganske let i ketose og trives formidabelt med det. Og så er det jo skønt – men det er efter min mening noget helt andet end at leve af æg og ost i en uge.
Jeg vil til hver en tid anbefale, at du finder en langtidsholdbar løsning i stedet for at gå efter mirakelløsninger og “quick fixes”.
Du har garanteret tidligere prøvet suppekuren, Nupo og hvad ved jeg – og æggefaste og lignende er i samme kategori: En metode hvor du piner og plager dig selv for at få et lynhurtigt resultat for derefter at falde tilbage i de gamle vaner og tage de tabte kilo på igen.
Så nyd ketosen, hvis den opstår, og du trives med den, men lad være med at tro, den er en nødvendighed (eller endsige en garanti) for at du taber dig.

Har du lyst til at arbejde med at finde den kostsammensætning, der er optimal for dig og samtidig arbejde med alle dine mentale mønstre, der igen og igen hiver dig tilbage i de gamle vaner indtil næste gang, du finder en “mirakelløsning”?
Så læs mere om mit online vægttabsforløb lige hér.
Vil du have mere inspiration?
Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.
Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?
Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.