Er kosttilskud nødvendige? Og er de overhovedet sunde? Måske ligefrem skadelige? Det er nok en diskussion, der aldrig stopper.

Er du frisk, glad og energisk og føler dig i topform, er det sikkert ikke nødvendigt med kosttilskud.

Men hvis du ikke føler dig som den bedste udgave af dig selv, men er lidt træt, uoplagt eller har småskavanker som eksem, migræne eller ledsmerter kan du sagtens have behov for tilskud, selvom du spiser sundt.

Er vi først kommet i underskud af vitaminer og mineraler, er det utrolig svært at fylde depoterne op uden hjælp.

Skal du vælge at tage ét eneste kosttilskud, vil jeg anbefale, at du kaster dig over fiskeolien, som giver dig et vigtigt tilskud af de livsnødvendige omega 3-fedtsyrer.

Omega 3 er et fedtstof, der især findes i fede fisk. Omega3-fedtsyrer er bygget op af EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre).

De fleste af os får alt for lidt Omega3 gennem vores kost. Især fordi Omega3 er nødvendigt for omsætningen af Omega 6, som findes i planteolier, animalsk fedt og mælkeprodukter, som vi herhjemme indtager i store mængder.

Den optimale forskel på Omgega 6 og Omega 3 er 2:1, men for de fleste danskeres vedkommende er den mindst 10:1. Derfor er det for de fleste nødvendigt med et tilskud af omega 3 i form af fiskeolie.

Omega 3 fedtsyrerne indgår i opbygningen af alle kroppens cellemembraner, men er specielt nødvendige i nerveceller og har stor betydning for hjernens  kemiske forhold. De har en positiv indflydelse på hjernens produktion af lykkehormonet serotonin.

Det gør det væsentligt lettere at opretholde en livsstilsændring, såfremt ens hjernekemi er optimal, og det har især betydning for mennesker, der lider af angst og depression.

Fiskeolie har også vist sig at have positiv indflydelse på stress. Ved tilskud af fiskeolie sænkes blodets indhold af langtidsstresshormonet cortisol markant.

Samtidig ved vi, at netop dette hormon fører til øget lagring af fedt på maven, så er størstedelen af dit fedt lagret på maven, kan et tilskud være hensigtsmæssigt.

Fiskeolien er også inflammationshæmmende og anbefales derfor ofte til mennesker, der har problemer med ømme led, eksem, astma, nældefeber eller gigtsygdomme.

I min e-bog Juice og Detox, der handler om udrensning, juicer og greenies har jeg skrevet et omfattende afsnit om inflammation. Inflammation i kroppen gør os trætte, uoplagte og overvægtige. Og den tilstand er hensigtsmæssig at få under kontrol, hvis vi vil have en krop i balance.

Fordi fiskeolie er inflammationshæmmende, er den et godt bud på vejen til mere energi, bedre velbefindende OG vægttab!

Der er forskel på kvaliteten af kosttilskud. Og når vi har at gøre med en sart olie, der let bliver harsk, er det ikke en god idé at købe den i supermarkedet, hvor de ikke har forstand på opbevaring.

Ligger du inde med de billige kapsler, så prik hul i en og lugt til olien. Hvis den stinker af fisk, er den harsk og gør derfor mere skade end gavn i din krop.

Køb den flydende Omega3 på flaske fra Nordic Naturals (i helsekosten) eller Puoris kapsler. De to udgaver er af så god en kvalitet, at de hverken smager eller lugter af fisk. Der kan også være andre kvalitetsprodukter på markedet. Spørg i helsekostforretningen.

Tag 2 spsk. hver morgen midt i måltidet. Efter en måned trappes ned til 1 spsk.  og efter endnu en måned trappes ned til dosis angivet på flasken.

Har du svært ved at indtage olien på en ske, så bland den med lidt vand eller grøntsagsjuice. Er det helt umuligt for dig at få ned, så vælg kapslerne Omega 3 fra Poliquin eller Omega 3 kapsler fra Nordic Naturals – start med 12 kapsler og trap ned til 6.

Du kan læse mere om de gavnlige virkninger af Omega3 hér.

 

sardines-1326367

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.