Bruger du din intuition, når du spiser?

Din første tanke er formentlig “Øhh … – det ved jeg ikke”. Men fortvivl ikke, for det vil jeg lære dig.

 

For et par år siden levede mange efter ret strikse kostretninger, f.eks. stenalderkosten eller LCHF, hvor der var en masse fødevarer, der var forbudte.

Jeg brugte selv betegnelsen low carb for den kostsammensætning, jeg anbefaler til vægttab. Det var aldrig min mening at “forbyde” bestemte fødevarer – der var opskrifter på både hummus og dadelkugler i mine kogebøger, men undersøgelser viser, at det er en ret effektiv vægttabsstrategi at skære ned på ris, pasta og brød og erstatte det med mere protein og flere grøntsager.

 

Men mange af mine læsere og følgere ØNSKEDE faktisk forbuddene. Det gjorde det nemlig lettere for dem at skelne imellem, hvad de kunne kalde sundt og usundt. Og det gjorde det lettere for dem at sige nej, når de var ude. Faktisk føles det for mange lettere at forbyde sig selv bestemte fødevarer end at spise dem med måde.

Det betød blandt andet, at jeg skulle forklare og forsvare, når jeg kom en håndfuld revne gulerødder i en brødopskrift. Og efter min mening gjorde det jo bestemt ikke opskriften mere usund – tværtimod.

Siden er jeg holdt op med at bruge begrebet low carb. Dybest set anbefaler jeg stadig den samme kost til vægttab, men jeg mener, at vi skal træffe valget om vores kostsammensætning på baggrund af det, vi mærker i vores krop og ikke på baggrund af nogle retningslinjer, som andre mennesker har opfundet.

 

Efter en periode med regler og retningslinjer, er det naturligt at der følger en periode med et opgør med alle forbuddene. Det samme sker faktisk inden for både  kunst og litteratur.

Så lige for tiden er der mange, der stiller spørgsmålstegn ved, når andre ønsker at udelukke bestemte fødevarer fra deres kost. Og de holder fast på, at der ikke findes usunde fødevarer, men at vi kan spise alt med måde.

Faktisk kan jeg se det i kommentarsporet på mine facebookopslag, at der er lidt uenighed om, hvorvidt det er sundest at droppe sukkeret eller at droppe forbuddene.

 

Og nu kommer så det store øjeblik, hvor jeg vil afsløre, hvad den PERFEKTE måde at spise på er …

Tadaaaaa …

 

At spise på den måde, som er bedst for dig!

 

Måske er du skuffet lige nu, men jeg skal nok forklare nærmere. Min pointe lige nu er blot, at vi aldrig kan blive enige om, hvorvidt det ene eller det andet er den bedste metode – ligesom vi ikke kan blive enige om, hvorvidt chokolade smager bedst med eller uden nødder.

 

Men både når det angår kost med og uden forbud kan vi fralægge os ansvaret.

Når vi udelukker bestemte fødevarer fordi vi følger en bestemt kostretning, kan det resultere i, at vi undgår fødevarer, der faktisk gavner vores krop og smager godt – bare fordi vi følger et “regelsæt”.

Men omvendt kan vi også spise fødevarer, der ikke gør os godt tilpas, bare fordi, vi ikke vil “forbyde” os selv noget.

Og begge dele er jo ubalanceret.

 

Så det hele handler om at finde ud af, hvilke fødevarer (og hvilken kostsammensætning), der gør os mætte, glade og veltilpasse. Som vi nyder, mens vi spiser dem, som giver os en god fornemmelse i kroppen bagefter, og som også på længere sigt giver os de resultater, vi gerne vil have.

 

Prøv at skrive en liste over fødevarer, måtider og retter, som nærer dig på alle planer. Som, du BÅDE synes, smager vidunderligt, og som du sidder tilbage med en skøn følelse i kroppen efter at have spist.

Du kender sikkert følelsen af at have været på en vidunderlig restaurant og gå ud af døren helt høj over oplevelsen og smagsindtrykkene og helt lykkelig i kroppen. Det er DEN følelse, du skal stræbe efter mere af.

 

Så skriv en liste over, hvilke frugter du synes er vidunderlige. Og hvilke grøntsager. Gør fisk dig let og glad i kroppen? Eller er kødløse dage et hit?

Prøv at glemme alt hvad du har hørt om sundt og usundt og giv dig tid til at mærke efter, hvad din krop egentlig fortæller dig.

 

Vil den have sukker? Alkohol? Kaffe? Gluten? Mælkeprodukter? Kød? Nødder? 

Du kan eventuelt også skrive mængder på. Nogle fødevarer er måske nærende for dig i små mængder, men ikke i større mængder. Sådan har jeg det f.eks. med kaffe, dadler og mørk chokolade.

 

Og husk: Det er helt ok ikke lige at ville handle på alle budskaberne lige nu. Jeg har været i en lang proces, hvor jeg kunne mærke, at kaffe ikke er særligt godt for mig. Og efter lang tids overvejelser drikker jeg nu ikke længere kaffe på daglig basis – jeg drikker kun rigtig lækker kaffe på gode caféer.

 

Lige nu er jeg i gang med at skære ned på kødet og erstatte det med fisk og vegetabilske proteinkilder. Det er, hvad min krop fortæller mig lige nu. Men jeg presser ikke mig selv – jeg vælger et tempo, der føles selvkærligt og nemt.

 

Mærk også efter om du er typen, der har behov for 2 måltider dagligt, eller om du er typen der har behov for 5-6 små måltider.

Og stol på, at din krop har alle svarene!

 

Sult og mæthed

 

I intuitiv spisning ligger der naturligvis også at lytte til sin krop i forhold til, hvornår man er mæt – og ikke mindst hvornår man egentlig er sulten.

Vær opmærksom på din vejrtrækning, mens du spiser. Er din vejrtrækning overfladisk og hurtig, er det tegn på, at du dulmer en form for ubalance – er stresset, har lavt blodsukker eller trøstespiser.

Din vejrtrækning skal være dyb og rolig, og du skal spise med opmærksomhed og nydelse. På den måde er det meget lettere at mærke, når du er mæt.

 

 

Når du lytter til din krop og vælger fødevarer og måltider, der nærer dig på alle planer, er det markant lettere at holde en passende og stabil vægt.

 

Vil du lære mere?

 

På mit 21-dages vaneændringsforløb går vi på første modul i dybden med intuitiv spisning. 

På forløbet får du både fysiologiske, psykologiske og spirituelle redskaber til at STORNYDE dine sunde vaner.

 

Hvis du vil HELT i dybden med intuitiv spisning og kende ALLE mine redskaber til at få et godt forhold til dig selv og din krop, så læs mere om mit LIVE mentorforløb, hvor du bliver din egen sundhedsguru.

 

intuitiv spisning

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube