Engang i efteråret fik jeg en mail fra Maj. Hun levede efter LCHF principperne, og tabte sig faktisk, men hun havde det ikke helt godt. Hun beskrev, at hvis hun engang imellem “syndede” med lidt ris, fik hun mere energi, men ophobede væske. Jeg gjorde egentlig ikke så meget andet end at spørge “Hvad tror du selv, du skal justere?”, for hun vidste det tydeligvis godt – hun var bare hoppet i den klassiske fælde med at følge en bestemt kostretning og overhøre sin krops signaler. Da hun indførte korte, intensive træningspas, kunne hun spise flere kulhydrater, uden at det resulterede i væskeophobninger. Nu har hun fundet den balance mellem kost og motion, der er optimal for hende.
Maj er sexolog og parterapeut med egen virksomhed. Hun har både små og store børn, mand, hus og hund, men er som så mange andre stadig optaget af sin krop og sin sundhed. Men hvordan prioriterer man sin sundhed i en travl hverdag?
Maj er ret sej og virkelig ligefrem. Du kan finde hende på www.websexolog.dk, hvor du blandt andet kan snuse til hendes gratis onlinekurser.
Her kan du først og fremmest snuse til hendes syn på kost, krop og sundhed:
Hvad indebærer sundhed for dig?
Sundhed for mig startede med at være noget vildt kompliceret noget, hvor jeg røg fra den ene ekspert til den anden, læste bøger i et væk, og prøvede den ene nye “trend” efter den anden, så min stakkels familie til sidst blev helt træt. Og DET er jo ikke sundhed.
I dag er sundhed for mig faktisk ganske simpelt. Hvis jeg får mine minimum 7 timers søvn, så er min krop gevaldigt i stand til selv at fortælle mig, hvad jeg har brug for at spise og træne. Får jeg ikke mine minimum 7 timer, så går der ikke mere end et par dage, så fucker mit system op, og jeg får de vildeste cravings efter junkfood, sukker og alt det der, man måske ikke lige skal fylde i hovedet hele tiden.
Hvordan får du tid til at prioritere sundhed midt i en travl hverdag med egen virksomhed?
Min virksomhed er afhængig af min trivsel, nøjagtig som min familie og mit kærlighedsliv og sexliv er afhængig af min trivsel og sundhed, derfor er det højeste prioritet. Hellere arbejde færre timer (Hvilket først har kunne lade sig gøre det sidste års tid, og jeg er MEGET priviligeret, er jeg godt klar over), men så stadig have tid til at lave god og nærende mad + træne mine 3-4 gange om ugen (Max 20 minutter pr. gang – Kettlebells you know).
Når min familie er taget af sted 7.15 – så træner jeg, hopper i bad, laver madpakke til mig selv ofte bestående af kød + grønt og så en pose udskåret frugt/grønt til om eftermiddagen. Og så er det af sted på kontoret.
Hvor springer du over “hvor gærdet er lavest” eller går på kompromis?
Jeg går på kompromis et par gange om ugen faktisk. Det lyder skørt, men jeg har fået en sindsyg høj forbrænding efter jeg er begyndt at træne med Kettlebells i kombination med Low Carb generelt. Og på Low Carb skal kroppen jo stadig have et ordentlig skud kulhydrater en gang i mellem, ellers går forbrændingen jo i stå eller bliver meget lav, så jeg har ingen problemer med at spise en pizza i løbet af ugen, hvis det ellers er en dag jeg har trænet. Fredag aften er også kompromisaften – her er der både fredagsslik, et glas rødvin til maden og dessert på programmet.
Hvad er dine tre sundeste vaner?
1) Ikke at gå på kompromis med min nattesøvn
2) Min morgentræning 3-4 gange om ugen
3) Min sunde og nærende madpakke med kød og grønt + kosttilskud i form af olier m.m.
Hvad er dine tre mest usunde vaner?
1) Sukkercravings dagen før jeg får menstruation 😀
2) Jeg drikker mindst en kop kaffe for meget om formiddagen, men ALDRIG kaffe efter 14.00! Koffein har en halveringstid på 12 timer, så hvis jeg skal bevare min gode nattesøvn, så er det altså grøn te efter 14
3) At jeg nyder god mad SÅ meget, jeg er virkelig en mad-gris, og hvis jeg havde råd ville jeg spise på gode restaurenter ALT for tit – så godt økonomien er en hindring!
Hvilke følelser kan “trigge” dig til at spise for meget eller for usundt, selvom du havde planlagt at lade være?
Voldsom træthed giver mig depressive og selvkritiske tanker, og så går der sukkercravings i den.
Hvordan er dit forhold til din krop, og har det ændret sig i løbet af dit liv?
Mit forhold til min krop er rigtig godt pt. Jeg har virkelig fundet nogle gode vaner, som jeg værner om som en løvemor om sine unger. Men det har ikke altid været sådan. Som ung og i 20´erne havde jeg et ret kompliceret forhold til min krop og brød mig ikke om den. Men jeg passede heller ikke godt på den, og det afspejlede sig jo, når jeg så mig i spejlet. Jo bedre jeg er blevet til at passe på mig selv, jo mere glad er jeg blevet både fysisk og psykisk.
P.S. Alle deltagere på mit 10 ugers onlineforløb får kvit og frit onlinekurset Sådan får I bedre og dybere samtaler som en gave fra Maj. Og desuden en smagsprøve på det træningsprogram, Maj benytter sig af.
Christine
apr 23, 2014 -
Har kroppen på LCHF brug for et “kulhydratchok” en gang imellem for at booste forbrændingen? Jeg føler ikke at jeg savner min kulhydrat, men kan dog godt nikke genkendende til at måske kroppen har brug for en “rusketur”? 🙂
Tatjana
apr 23, 2014 -
Det er meget forskelligt, Christine.
Grundlæggende skal vi være opmærksomme på, at vores krops behov ændrer sig alt efter insulinfølsomhed, aktivitetsniveau, kropsfedtprocent, hormonel cyklus m.m.
Jo lavere kropsfedtprocent og jo højere aktivitetsniveau – des større kulhydratindhold i kosten tolereres. Derfor ser jeg ofte slanke og aktive kvinder på LCHF, som snacker alt for store mængder af nødder og ost – i virkeligheden fordi deres krop hungrer efter kulhydrat – og som begynder at tabe sig, når de tilføjer flere kulhydrater til deres kost.
Og i øvrigt er jeg enig med Lars i, at kroppen har en evne til at tilpasse sig både kost og træning, så det kan sagtens give mening at ændre strategi engang imellem, hvis man gerne vil tabe sig.
Jeg er lidt modstander af “ædedagen” – jeg synes det giver en tendens til afsavn/kontrol kontra overspisning, som i min verden ikke helt hænger sammen med nydelse og kroppens behov. Desuden har nogle mennesker evnen til at overspise i en sådan grad, at de faktisk kan tage på af bare en enkelt voldsom “ædedag” om ugen.
Men jeg er helt klart tilhænger af, at man engang imellem vælger at nyde nogle ting, man ikke spiser til hverdag – og det kan altså sagtens være kartofler og vindruer, det behøver jo ikke være junkfood.
Charles Poliquin, som jeg er uddannet af, anbefaler “carb cycling” – at man et sted mellem hver 4 og 7 dag (afhængig af kropsfedtprocent og kulhydrattolerance) spiser et stivelsesholdigt aftensmåltid, men det er jo ikke det samme som en hel “ædedag”.
Du kunne jo prøve dig frem – f.eks. med en dag om ugen, hvor du spiser ris og frugt til din aftensmad, og se, hvilke resultater, du får med det 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Lars
apr 23, 2014 -
Christine: Nu får du lige en sammenligning mellem kost og træning, da det er træningen jeg personligt har størst erfaring med 🙂
En af de ting som gør at kroppen “udvikler” sig, bliver stærkere efter træning eller man får større muskler er netop det, at man “stresser” kroppen.
Man skal gerne skifte øvelser indimellem, sørge for at presse sig selv og øge vægten eller gentagelserne (alt efter ens mål). Også selvom de sidste par gentagelser måske ikke er “perfekt form”, så har man stadig gjort noget udover det sædvanlige, og dermed stresset kroppen mere end den er vant til.
Hvis man altid træner de samme øvelser, ikke tager flere gentagelser eller øger vægten, så vil kroppen vænne sig til træningen. Når kroppen vænner sig til træningen, så bliver man ikke udfordret, og ens træning går reelt set i stå. Min personlige erfaring er, at der går “muscle memory” i det – kroppen forbliver i en stilstand, og bliver hverken bedre eller værre.
Det jeg har kunnet mærke på mig selv, er at princippet er præcis det samme omkring kost. Hvis man kører striks LCHF over en længere periode, så går kroppen i en slags “dvale”, som ikke nødvendigvis føles skidt eller betyder at man får det dårligt. Men hvis ens mål er at smide de sidste par kilo, så hjælper det ikke noget 🙂 Derfor tror jeg det er vigtigt at man “stresser” kroppen, eller giver den et “chok” engang imellem.
Hvis man læser lidt omkring “Slow-Carb”-princippet, der minder ret meget om LCHF, så er en af de vigtigste pointer her faktisk, at man har en “cheat day” om ugen, hvor det gælder om at spise (nej, faktisk æde ;-)) alle de ting man normale ikke “må”, for at give kroppen et godt “spark i røven”, så den ikke bare går i dvale 😉 Der kan læses mere om slow-carb på http://en.wikipedia.org/wiki/Slow-Carb_Diet og i bogen “The 4-hour Body” af Tim Ferriss 🙂
Det skal siges, at jeg ikke har nogen som helst professionel erfaring med hverken kost eller træning – så det er rent personlige erfaringer jeg bygger mine påstande på 🙂
Christine
maj 29, 2014 -
Nu måtte jeg vende tilbage til denne tråd, da jeg disse dage er vældig sulten på LCHF… Har levet efter principperne siden november, men sys nu at jeg i højere grad har behov for snacks (mellemmåltider) og større portioner 🙁 så vil prøve en ugentlig carb loading dag… Lad os sige at det søndag morgen er en skøn rugbolle fra Lagkagehuset – så skal jeg vel holde igen med fedtet til lige netop dette måltid? Eller hvordan? 🙂
Tatjana
maj 31, 2014 -
Er du helt oppe at spise 70-80% fedt?
Jeg vil anbefale dig at spise dine kulhydrater om aftenen og efter træning. Spiser du dem om morgenen, vil de i højere grad påvirke dit blodsukker resten af dagen.
Det er klart, at når du tilføjer kulhydrater til måltidet, skal du skære ned på noget andet, og der ville fedtet være oplagt at reducere.
Kærlig hilsen Tatjana