Du har sikkert hørt ordet selvsabotage. Og du er nok også klar over, at det handler om at ødelægge sine egne succeser. Men hvad indebærer selvsabotage helt præcist?
 
Selvsabotage kommer selvfølgelig i mange former, og i sidste uge fik jeg en besked fra en af deltagerne på mit 7-ugers online vægttabsforløb, der så fint illustrerede, hvordan vi ubevidst ødelægger vores egen succes – simpelthen fordi vi ikke er vant til at være lykkelige, så det føles decideret utrygt for os.
 
Jeg fik lov at dele mailen med den fine beskrivelse af al den usikkerhed og utryghed, der dukker op, når vi begynder at tænke, handle og behandle os selv anderledes.
Og jeg deler selvfølgelig også mit svar.
 
Måske kan du genkende dig selv.
 
 
 
“Selvom forløbet her har gået fantastisk for mig – jeg har både tabt mig, fået mere energi, selvtillid, overskud til min familie og mit liv i det hele taget – så fylder det her også bare stadig..
 
Imens jeg gik og sorterede tøj, så fik jeg en tanke i den her retning:” Nu har jeg fået alle de her gode vaner, det går rigtig godt.. Meeeen jeg kan jo nok ikke blive ved, ligesom jeg har givet op så mange gange før imens det gik godt, så sker det sikkert også denne gang..”
 
Den tanke blandede sig så med tanker om at jeg måske ikke skulle give tykke-bukserne til genbrug, fordi det er jo fjollet hvis jeg alligevel skal ud og købe nyt tøj (hvis jeg nu alligevel bliver større igen) …
 
Jeg vil så gerne tro på at det her er den “nye forberede udgave”, og at jeg holder fast i alt det, der simpelthen føles så fantastisk godt. Jeg har også bare den her (til tider) store tvivlerside/selvhadside, der kritiserer og tvivler på, at jeg kan skabe mig det drømmeliv jeg i virkeligheden fortjener…
 
Hvad skal jeg sige til den side? Og hvad skal jeg gøre når det fylder for meget? Når jeg bliver helt overvældet og begynder at tro på at jeg alligevel aldrig lykkes?
 
Det fylder så meget af og til… Og i det her forløb har jeg nydt SÅ meget at være selvkærlig og virkelig behandle mig selv rigtig godt, nærende og nydelsesfuldt. Måske endda for første gang i mit liv i så lang en periode og så intenst. Og jeg bliver bange for at miste det igen…
 
I alle mine voksen- og teenage år har jeg egentlig været bedre til at kritisere mig selv og tro at jeg kun kunne få middelmådigt, og finder mig nu pludselig i et liv hvor jeg får så meget mere, og det er så svært at tro på…
Jeg har mødt mit livs kærlighed og han vil giftes med mig til sommer, jeg er begyndt at turde overveje at springe ud i mit drømmejob, jeg har gennemført dette forløb og er begyndt at nyde min krop på en helt ny måde…
 
Der er SÅ meget der føles så godt…
 
Og når der så sker det mindste der går i den anden retning, så starter det nærmest helt automatisk i mig: “Se selv, du får jo aldrig det drømmeliv… giv nu bare op”. Og oveni i den tanke følger ofte en portion selvkritik der vil noget… Fordi det er det jeg har praktiseret i så mange år..
 
Jeg ser så mange historier om folk der ændrer sig, skifter retning, vælger det største og det bedste – gennemfører og holder fast i deres valg om en mere kærlig livsstil…
Og alligevel tvivler jeg på om jeg også lykkedes… Håber det giver mening, og at du har nogle gode råd til hvordan jeg håndterer al den tvivl…”
 
 

Kan du genkende de følelser?

 
Hér er mit svar:
 
 
“Du er mere normal, end du aner. Faktisk er du så normal, at jeg vil spørge dig, om jeg må citere dig i et blogindlæg/nyhedsbrev, for der er MASSER, der vil kunne genkende dine følelser.
 
Gay Hendricks kalder det en klassisk “upper limit”, altså en øvre begrænsning.
Når vi ikke er vant til at have det så fantastisk, kan det faktisk føles lidt overvældende. For at komme tilbage til vores komfortzone, kan vi selv begynde at skabe “drama” – fordi vi slet ikke kan rumme lykken.
 
Faktisk er det helt klassisk at blive syg, men det kan også være at tiltrække uheld og især at overbevise sig selv om, at man er uduelig og spise to plader chokolade.
 
Jeg har haft deltagere på mine forløb, der vågner op om morgenen med lykkebobler i maven, kigger sig selv i spejlet og tænker wow! Og derefter løber ned til bageren og køber 3 rosenbrød, spiser dem og sidder tilbage med selvhadet.
 
Vi kan næsten grine af det, fordi det virker helt absurd, men hvis man har lært, at livet skal være hårdt, og at man ikke er en af dem, der kan få alt, hvad man drømmer om, kan det være så svært at rumme de positive følelser, at man er nødt til at sabotere sig selv.
 
Så: Jeg tror på, vi selv skaber vores liv med vores tanker, følelser og vibration. Du har ændret dine tanker og følelser, og derfor ændrer dit liv sig.
Livet SKAL være nemt, sjovt og nydelsesfuldt. Og du fortjener fuldt ud både drømmemand, drømmejob og drømmekrop.
 
Du har tidligere lært noget andet, og dine tanker dukker op, fordi det er dem, du er vant til at tænke.
Men du kan bare vælge! Uanset hvilken af overbevisningerne, du vælger, bliver den til virkelighed.
 
Prøv at kigge på, hvornår du har lært den kritiske, tvivlende, selvhadende side, som kun under dig selv det middelmådige. Måske er det dine forældres stemme, måske har du det et andet sted fra.
 
Spørg så dig selv, om det er den overbevisning, du vil videreføre, eller om du vil ændre din overbevisning.
 
Det lyder nemt! Men de følelser, du har, er også nogle, der skal arbejdes med, og du skal vænne dig til “det nye normal”.”
 
 

Hvordan saboterer du dig selv?

 
Og vil du fortsætte med det, eller er du klar til nye overbevisninger?
 
Næste online vægttabsforløb starter den 5. maj, og der er early bird rabat, hvis du tilmelder dig nu.
 
 
 
lykkelig

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube