Jeg faldt lige over dette interview, jeg har lavet til Politiken i forbindelse med udgivelsen af min bog Sunde vaner Smuk figur.

I interviewet kan du læse om min tilgang til mad og sundhed og om, hvordan den opstod.

Og du kan læse mine tre bedste råd til dig, der gerne vil leve sundere.

Enjoy!

 

  • Fortæl lidt om dig selv 

 

Jeg er 41 år og bor i Roskilde med min mand, mine to børn på 11 og 15 år og min lille hund.

Jeg blev uddannet ernæringsøkonom (der nu har skiftet navn til Professionbachelor i ernæring og sundhed) med speciale i human ernæring i 2001.

Jeg skrev speciale om ”faktorer med indflydelse på fastholdelse af en kostomlægning”, så allerede dengang havde det emne min store interesse.

 

Det var tydeligt for mig, at viden om kost og ernæring ikke nødvendigvis gjorde det lettere at fastholde en sund livsstil, så i løbet af de sidste 5 år har jeg taget flere forskellige coachuddannelser for også at kunne arbejde med den mentale del af vægttab og vaneændringer.

 

Jeg er selvstændig og arbejder til daglig med at vejlede kvinder til at opnå den krop og det liv, de drømmer om.

Blandt andet kører jeg med jævne mellemrum online vægttabsforløb, der følger bogen Sunde vaner Smuk figur.

 

På den måde får mine læsere mulighed for at arbejde endnu dybere med bogens indhold og få min vejledning undervejs i deres proces.

 

  • Hvordan opstod din interesse for sundhed og mad – og ikke mindst madvaner? 

 

Der er ingen tvivl om, at min interesse for ernæring og sundhed opstod, fordi jeg selv havde et ønske om at ændre min krop.

Mens jeg studerede, arbejdede jeg som aerobic- og fitnessinstruktør, så jeg havde en kæmpe viden om både kost og træning.

Og med al den viden jeg havde på oprådet, kunne jeg simpelthen ikke forstå, at jeg ikke kunne få mine metoder til at virke på mig selv.

Jeg lavede kostplaner og træningsprogrammer i lange baner, men alligevel skete det jævnligt, at jeg ”faldt i” og spiste tre pakker Mariekiks og en liter is.

Jeg troede, det var mig, der var noget galt med, men i virkeligheden var det mine metoder, der ikke fungerede.

Dog blev jeg stædigt ved med at benytte de samme metoder og blev mere og mere vred på mig selv for hver gang, jeg prøvede.

 

I bagklogskabens lys (og efter at have brugt en anselig sum penge på forskellige coachuddannelser) kan jeg se, at jeg totalt overhørte min krops signaler.

Jeg var faktisk slet ikke interesseret i, hvad min krop prøvede at fortælle mig. Jeg ville bare have, den skulle ”makke ret” og se ud, som jeg ønskede.

 

Men vores krop afspejler den måde, vi behandler os selv. Den afspejler ikke nødvendigvis, hvor sundt vi spiser, eller hvor meget vi træner, men den afspejler, hvor meget vi lytter til den, drager omsorg for den og respekterer den.

Jeg er lykkelig for, at jeg har ”knækket koden” til at forstå, når min krop fortæller mig, at der er noget, jeg skal justere.

For hvis vi ikke får de resultater, vi ønsker os, er det ikke fordi, vores krop er galt på den.

Det er derimod fordi, vi skal ændre på vores metoder.

 

  • Hvad er din tilgang til sundhed og mad?

 

Mad og spisning skal aldrig være forbundet med skyld og skam eller med afsavn, kontrol og kamp.

Mad skal være en nydelse og en kærlighedserklæring til din krop.

Efter min mening giver det ingen mening at skabe et liv for os selv, hvor vi aldrig at nyde et glas rødvin, en dessert eller et stykke chokolade.

Det, vi skal lære, er, at skelne mellem hvornår vi nyder det, og hvornår vi ”dulmer”.

 

Som jeg skriver i Sunde vaner Smuk figur: ”Hvis du står i parkeringskælderen under Føtex og spiser tre rosenbrød, spiser du af de forkerte årsager”.

 

Det er ikke bestemte fødevarer, der er forkerte – det er derimod mængden og måden, vi spiser dem på, vi skal arbejde med.

Så det handler om at nå dertil, hvor vi føler, det er os, der styrer, hvad vi spiser og ikke maden og chokoladen, der styrer os.

 

  • Hvordan adskiller din tilgang sig fra andre sundhedseksperter sig?

 

Selvfølgelig tager alle sundhedseksperter udgangspunkt i videnskaben, men dybest set vejleder vi alle ud fra det, der fungerer for os selv.

Og det er naturligvis årsagen til mange menneskers oplevelse af, at der kommer modsatrettede råd fra forskellige eksperter.

 

Alle mennesker er forskellige, og derfor fungerer det formidabelt for nogle at skære ned på kulhydratindholdet i kosten, mens det for andre give gode resultater at skære ned på fedtet, at faste eller at leve vegetarisk.

 

Men de modsatrettede råd betyder, at rigtig mange mennesker ”flakser” fra den ene metode til den anden.

Og igen og igen bruger metoder, der virker for andre, men ikke nødvendigvis fungererer for dem selv.

 

Min vejledning har til hensigt at lære både mine læsere og deltagerne på mine forløb, præcis hvad der fungerer for dem.

Det er en proces, der tager tid, men metoden fungerer resten af livet.

 

  • Hvorfor skal man købe din bog?

 

Min bog indeholder (i al beskedenhed) alle de redskaber, som andre sundhedsbøger mangler.

De fleste bøger behandler udelukkende problemet – altså overvægten eller den usunde livsstil.

Men hvis vi kun fokuserer på problemet uden at interessere os for ÅRSAGEN til problemet, bliver problemet ved med at eksistere.

 

Det svarer til at have en fugtplet på væggen, som vi bliver ved med at vaske væk. Hvis vi ikke fjerner kilden til fugten, som frembringer pletten, kan vi vaske i en uendelighed, men pletten vender tilbage.

Det samme er tilfældet med sundhed. Og det er forklaringen på, at mange bliver ved med at falde tilbage i deres gamle vaner.

I min bog arbejder vi med alle de vaner, mønstre og overbevisninger, der hidtil har forhindret mange kvinder i at fastholde de sunde vaner og opnå de resultater, de ønsker sig.

 

  • Hvilke 3 råd vil du give til kvinder, der ønsker at leve sundere?

 

Mit vigtigste råd er, at starte med de helt grundlæggende vaner.

Mange kvinder går ”all in” med kostplaner og træningsprogrammer, men hvis vi ikke har et stærkt fundament, skrider de nye vaner hurtigt.

Ligesom hvis vi skal bygge et hus. Vi er nødt til at starte med at støbe fundamentet og arbejde videre derfra.

Det kan ikke nytte noget at stå på en tom grund med en rulle tagpap og være frustrerede over, at vi ikke har noget hus at lægge det på.

 

De grundlæggende vaner er f.eks. væske og søvn. De kan virke helt ubetydelige, men det er fatorer, som jeg igen og igen oplever, gør en kæmpe forskel for de kvinder, jeg vejleder.

De fire gode vægttabsvaner er omhyggeligt beskrevet i Sunde vaner smuk figur.

 

Et andet vigtigt råd er at huske, at mere ikke nødvendigvis er bedre.

Har du f.eks. tabt dig ved at løbe 5 kilometer 2 kilometer om ugen, er det nærliggende at tro, at du vil tabe dig endnu mere ved at løbe 10 kilometer 4 gange om ugen.

Eller har du fået gode resultater ved at skære ned på ris, pasta og brød, fristes du måske til at tro, at du vil få endnu bedre resultater ved også at droppe frugt, gulerødder og andre kulhydratholdige fødevarer.

Men som regel stresser du bare din krop ved at presse den. Vælg at justere på forskellige parametre i stedet for at ”skrue på den samme knap” hele tiden.

Og brug din sunde fornuft. Spørg dig selv, om du virkelig inderst inde tror på, at det er gulerødderne, der ødelægger dit vægttab.

 

Sidst men ikke mindst: Du skal aldrig tage dig sammen – du skal derimod tage dig af dig selv.

Mange af os kvinder kæmper en indædt kamp mod kroppen for at få nogle resultater på vægten eller i spejlet, og når vi ”falder i” og spiser noget uplanlagt, bliver vi frustrerede over os selv.

Men uplanlagt spisning er ALTID et signal fra kroppen om, at der er noget, du har behov for at justere.

Det kan være fysiologisk som f.eks. dit stressniveau, søvn eller kostsammensætning, men det kan også være mentalt som f.eks. rastløshed.

 

Når du skælder dig selv ud over manglende rygrad i stedet for at analysere dig frem til, hvad den uplanlagte spisning skyldes, går du glip af et vigtigt budskab fra din krop.

 

citat4

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.