Periodevis har jeg spist temmelig mange kosttilskud, men det sidste lange stykke tid har jeg holdt mig til multivitamin, D-vitamin, magnesium og fiskeolie.

Dog har jeg hen over sommeren holdt en pause med kosttilskud.

I løbet af nogle måneder fik jeg ret voldsomme menstruationssmerter, og jeg fik to migræneanfald, hvilket jeg ellers har været forskånet for i flere år.

Jeg spekulerede ikke videre over sammenhængen, før jeg begyndte at vågne om natten med kramper i benene.

Magnesium! Både menstruationssmerter, PMS symptomer, migræne og spændingshovedpine, spændte muskler og kramper kan være forbundet med magnesiummangel.

Magnesium er en nødvendighed for, at kroppens stofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis og at   hjertet fungerer normalt.

Magnesium har en beroligende effekt på både muskler og nervesystem.

Søvnproblemer og muskelkramper forsvinder ofte ved tilskud af magnesium, men det har også betydning for både proteinsyntese og insulinfølsomhed og spiller dermed en vigtig rolle for vægtregulering.

Magnesium er nødvendigt for kroppens muskelsammentrækninger under træning, så hvis man er i magnesiumunderskud, får man ikke det optimale ud af sin træning.

Det har endvidere en beroligende effekt på centralnervesystemet, hvilket har betydning for niveauet af stresshormonet cortisol, der i øvrigt er forbundet med øget fedtlagring på maven.

Magnesium sænker blodtrykket, så ved forhøjet blodtryk kan det være relevant med et tilskud – visse undersøgelser tyder på, at det har bedre effekt end blodtrykssænkende medicin.

En undersøgelse fra 1996 evaluerede 81 migrænepatienter i alderen 18-65 år. En gruppe fik 600 mg magnesium pr. dag, mens resten fik et placebopræparat. Efter 12 uger var antallet af migræneanfald faldet med 41% i magnesiumgruppen og kun 15% i placebogruppen.

Undersøgelser viser, at 48 til 60 % af alle amerikanere mangler magnesium, og der naturligvis god grund til at formode, at det samme gør sig gældende i Europa.

Især bladgrøntsager og mandler er rige på magnesium, mens de   primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager.

Hvis du mistænker, at du er i magnesiumunderskud og kunne have gavn af et tilskud, kan det købes i helsekostforretningen.

Det er vigtigt at vælge et godt (og lidt dyrere) magnesiumpræparat, eftersom magnesium findes i forskellige former, og visse optages lettere i kroppen end andre.

Formen skal ende på -at (f.eks. magnesiumcitrat) og ikke -id (f.eks. magnesiumoxid).

Vælg f.eks magnesium fra Berthelsen eller Solaray (i helsekosten) eller køb magnesium online hos Charles Poliquin.

Følg anvisningen, og tag tabletterne om aftenen midt i måltidet. Ved søvnproblemer eller muskelkramper tag yderligere 3 tabletter inden sengetid.

Du kan roligt tage op til et gram om dagen – hvis du overdoserer, får du diarre og kan justere dosis lidt.

Både mine menstruationssmerter og lægkramper er forsvundet – og jeg håber også, at migrænen holder sig borte.

magnesium

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter. 

Tilmeld dig lige hér.

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.