I sidste uge udkom bogen Den hemmelige kok – sådan fusker madproducenterne med dine fødevarer af Mats-Eric Nilsson på Politikens forlag.

Mats-Eric Nilsson er madjournalist og redaktionschef på Svenska Dagbladet og har i mange år undersøgt hvad det egentlig er, vi indtager, når vi spiser forarbejdede madprodukter. Derudover har han også undersøgt de producenter, der står bag, og det er der kommet en bog ud af.

Bogen er både velskrevet og skræmmende. Vi ved jo godt, at mange færdigvarer er fyldt med tilsætningsstoffer, men i den grad at få udpenslet producenternes økonomiske interesser i at sælge os produkter af dårlig kvalitet er uhyggelig. Endda konkluderes det, at vi i så høj grad har vænnet os til de kunstige smagstilsætninger, at vi ikke engang foretrækker den naturlige smag.

Historisk set har svindlere gennem tiderne ofte forsøgt at blande “fyldstoffer” i de produkter, de solgte for at tjene flere penge. F.eks. blandede man bønner med kaffebønner eller blandede vand i spiritus. Det var naturligvis ulovligt og blev straffet med bøde eller fængsel. Men det er præcis det samme, der foregår i dag, hvor vi kan købe vaniljeis uden hverken vanilje eller fløde – eller endda pistacieis uden pistacienødder, men farvet med spinat. Nu er det blot fuldt lovligt.

Bogen indeholder flere interessante anekdoter fra både fortid og nutid, og jeg synes absolut, den er værd at læse.

Desuden sætter den nogle tanker i gang i forhold til, hvor uvillige vi er til at bruge tid og penge på vores madlavning. Vi kræver, at mad skal være hurtigt og billigt – og vi får den kvalitet, vi er villige til at betale for.

Lån bogen på biblioteket, eller køb den hér. Den findes også som e-bog.

ItemImage.aspx