De fleste af os har ind imellem perioder, hvor vi pludselig – nærmest uden at opdage det – finder os selv med usundere vaner, end vi ønsker. Vi havner alle i situationer, hvor vi er nødt til at tilsidesætte vores egne behov i større eller mindre grad, f.eks. ved travle perioder på arbejdet, problemer i parforholdet, sygdom i familien eller andre større eller mindre stressmomenter. Men én ting er sikkert – vi får ikke hverken mere energi eller større overskud af at skippe den sunde livsstil – tværtimod. Og når perioden med ekstra stress er overstået, er vi totalt energiforladte og forstår ikke, hvordan vi tidligere havde overskud til både træning, madlavning og friskpresset grøntsagsjuice.

Det er en god idé at være opmærksom på de første signaler, der tyder på, at vi er på vej ud på et sidespor. Hvad er den første gode vane, du springer over, inden de andre følger trop? Hvis du kan gennemskue det, kan du hurtigere få livsstilen på ret køl igen, så du ikke skal helt ned at ramme bunden med Karen Wolf-vafler, før du opdager, det er gået galt.

Måske kan du oven i købet finde ud af, HVORFOR den første gode vane røg ud af hverdagen? Og i så fald kan du simpelthen nå at justere meget hurtigere, end din hjerne når at finde tilbage i de gamle trygge vaner.

 

Hos mig er det altid meditation/mindfulness og den grønne juice, der glipper først. Derefter følger tilstrækkeligt med vand og mine kosttilskud. Det virker helt tåbeligt, at det er de mest overskuelige og simple vaner, der ryger først, men jeg tror, min vanehjerne får overbevist mig om, at de er så simple, at de ikke er ret vigtige.

 

Og hele den onde cirkel starter med min nattesøvn. Jeg har desværre behov for at sove 9-9 1/2 time hver nat, og jeg har svært ved at slippe overbevisningen om, at det er spild af tid. Jeg misunder i hemmelighed de mennesker, der kan nøjes med 7 timers søvn – de har jo sammenlagt en hel dag ekstra om ugen til diverse aktiviteter. Jeg er nødt til (for det meste) at sove inden klokken 10, hvis jeg skal være frisk og energisk klokken 7.

Og det sker, at jeg i perioder sover for lidt, fordi jeg har meget at lave og gerne lige vil nå at have lidt voksentid, når børnene er kommet i seng (hvilket er klokken 21, så I ser problemet, ikke?).

Når jeg har sovet for lidt, bliver meditationen konverteret til en middagslur, og så er jeg rimelig frisk om aftenen og kommer igen for sent i seng. Og uanset hvor tåbeligt det lyder, orker jeg pludselig ikke rigtigt at lave juice, drikke vand og spise vitaminpiller. Og næste skridt er, at grøntsagerne bliver droppet. I stedet snupper jeg en ægge-kakao til morgenmad og en low carb bolle til frokost – og får egentlig kun grøntsager til aftensmad.

Det resulterer i, at jeg er energiforladt i løbet af dagen. Jeg får ikke arbejdet optimalt, men er ustruktureret og ukoncentreret og får ikke rigtigt noget fra hånden, selvom jeg fysisk sidder og arbejder. Så får jeg dårlig samvittighed og føler, at jeg er nødt til at springe træningen over for at nå det, jeg har planlagt. Jeg bliver stresset over alle de ting, jeg ikke har energi til at få gjort, og sukker er som bekendt stressdæmpende – så hvad er mere nærliggende end at spise mørk chokolade og dadler, eller noget endnu værre?

Så hvis jeg er opmærksom på det første tegn på, at min krop ikke er i balance (at jeg dropper meditationen og den grønne juice flere dage i træk), kan finde årsagen (at jeg sover for lidt) og handler på den (at gå tidligere i seng), så kan jeg simpelthen undgå at havne i den usunde cirkel.

Ja, jeg skal give afkald på noget (voksentid) for at genskabe balancen i min krop, men i sidste ende er der ingen, der profiterer af, at jeg tilsidesætter mine egne behov.

 

Hvad er dit første tegn på, at din krop ikke er i balance? Og hvad skyldes det? Hvor kan du sætte ind for at undgå at havne i den usunde cirkel?

 

widget bog

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

 

Tilmeld dig lige hér.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig