Jeg har besluttet, at jeg i år ikke vil købe nogle fysiske ting. Det er faktisk mit nytårsforsæt.

Jeg har længe haft en følelse af, at jeg har brug for færre ting i mit liv – ikke flere. Jeg har lyst til en mindre lejlighed i stedet for et stort hus med have, og jeg har ikke brug for mere tøj, flere tasker eller flere sko.

Det betyder ikke, at jeg ikke vil købe en ansigtscreme eller et par nylonstrømper, men det betyder, at jeg ikke vil købe en nederdel på udsalg, en nutribullet på Sweetdeal eller et par tøfler i merinould. Alle tre er eksempler på noget, der har fristet mig den sidste tid.

Det er spændende at opleve, hvad det gør ved mig ikke at købe. Jeg kan mærke lidt ærgrelse over at gå glip af et godt tilbud. Men jeg ved jo, at der også kommer nederdele på tilbud om et år, og at nutribullet også findes til den tid, hvis jeg stadig sukker efter den.

Og samtidig kan jeg godt mærke, at nyanskaffelser giver et lille kick af lykkehormoner. Og jeg tror på, at det er virkelig sundt at slippe de “kunstige” måder at blive lykkelig på.

Efter at jeg traf beslutningen, har jeg fundet ud af, at der er en hel “bevægelse”, der hedder Simple living. Jeg må åbenbart have levet under en sten, for selv min teenage-datter kendte begrebet.

Der er selvfølgelig mange udgaver af livsstilen, men grundlæggende handler det om at forbruge mindre. Og i stedet at fokusere mere på miljø, bæredygtighed, tid og nærvær.

Som regel er det sådan, at når en af vores ønsker opfyldes, opstår der et nyt. Det vil sige, at vi aldrig rigtig bliver “færdige”. Eller tilfredse. 

Begrebet kaldes hedonisk tilvænning. Hedonisme betyder lyst eller velvære, og hedonisk tilvænning er en mekanisme, der betyder at vi hurtigt vænner os til at have de ting, vi har ønsket os, og derfor ret hurtigt begynder at ønske os noget nyt.

Vi har købt huset, bilen og måske sommerhuset, vi har fået nyt køkken, vi har klædeskabet fyldt, og vi kan gå kollektivt amok, hvis vi ikke får fingrene i jubilæumsudgaven af Kählervasen.

Jeg tror virkelig, det er sundt at stoppe op og mærke, om vi virkelig har behov for mere, eller om det bare er vores grundlæggende menneskelige instinkt, der taler.

Instinktet som sådan er der jo ikke noget galt med – havde vi ikke haft det, havde vi formentlig stadig boet i jordhuler.

Men de fleste af os behøver faktisk slet ikke flere notesbøger, lysestager eller smykker.

Faktisk kan alle vores anskaffelser resultere i rod og stagneret energi. 

For mig handler min beslutning ikke om at spare penge. Det handler om at tænke mig om.

Faktisk har jeg altid været lidt af en minimalist, og jeg har ikke bunker af sko og tasker. Jeg køber god kvalitet, og det holder længe. F.eks. Har jeg arvet mine forældres spisestuestole, der er købt i 1971. Engang var de orange, så de har fået en sprøjtelakering, og jeg elsker dem højt. 

Og de ting jeg stadig sukker efter om et år, har jeg absolut tænkt mig at købe.

Indtil da vil jeg investere i oplevelser, behandlinger og lækker mad. Og sælge ud og give væk af alle de ting jeg ikke bruger.

 

simple living

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden og indtast din mailadresse i feltet – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.