Uanset hvor sundt du spiser, taber du dig ikke, hvis du spiser for meget! Det er den sørgelige sandhed.

Vi har nok alle hørt sætningen “du kan spise alt hvad du vil, hvis du bare spiser det rigtige”, men det passer ikke helt.

Det er rigtigt i den forstand, at det er stort set umuligt at overspise i broccoli og kylling, men hvis det resulterer i, at du efter tre dage er helt desperat og spiser en pakke dadler og en hel pose valnødder (eller det der er værre) er du lige vidt.

 

Faste læsere vil vide, at jeg er certificeret DNAlife behandler og kostvejleder ud fra gentests.

Min største åbenbaring i den forbindelse har været, at jeg er i besiddelse af en genvariation, der betyder, at jeg altid har appetit til at spise lidt mere, end jeg egentlig har behov for.

Hvis jeg spiser mig mæt (okay, lidt mere end mæt) i sund, nærende mad, tager jeg på.

Det har betydet meget for mig at finde ud af, at jeg har denne variation – jeg troede nemlig, at der var mentale årsager til, at jeg spiste for meget, og uanset hvor meget jeg granskede mit indre, kunne jeg ikke få bugt med årsagen. Den kender jeg nu, og den er heldigvis fysisk.

Og gudskelov har jeg kun variationen fra den ene af mine forældre – hvis man har variationen fra begge sine forældre er man oppe imod meget stærke kræfter hvad angår sult og manglende mæthed.

 

Men hvad gør man, når man har appetit til mere, end man behøver? Hvordan bør man spise?

 

  • Spis mad, der fylder meget i maven uden at indeholde ret meget energi. Nødder og brøderstatninger er ikke dine venner – det er grøntsager til gengæld. Spis alle slags grøntsager i store mængder, så du får fyldt din mavesæk op.

 

  • Spis protein fra kød/fisk/fjerkræ/æg. Protein er suverænt det næringsstof, der mætter mest, så spis det til alle måltider – i en mængde svarende til 150 gram kød pr måltid, hvis du er kvinde.

 

  • Tag et fibertilskud en halv time inden måltidet. HUSK eller Chiafrø er fiberkilder, der optager mange gange deres vægt i væske. Tag 30 gram (trap langsomt op fra 10 gram) med mindst en halv liter vand til – hvis ikke du får nok væske, kan fibrene give dig forstoppelse. Kosttilskuddet Konjak eller HUSK-tabletterne (fra apoteket eller helsekosten) har samme funktion. Det er dyrere, men måske mere bekvemt at spise tabletter.

 

  • Spis med nærvær og opmærksomhed. Tyg maden grundigt og hold pause undervejs i måltidet, så mætheden når at indfinde sig. Anret eventuelt maden på tallerkenen og lad gryder og fade stå i køkkenet

 

Der er ingen nemme løsninger, hvis man er genetisk disponeret for stor appetit – kun redskaber til at kompensere for den.

 

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Mere inspiration?

Se alle mine produkter hér

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter. 

Tilmeld dig lige hér.

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.