Jeg er ikke selv scones-typen – hvis sådan en type altså findes.
Jeg synes, scones er sådan en lidt mystisk blanding af brød og kage, og jeg vil helst have enten eller.
Men når en af mine søde læsere sidder og savner en opskrift på scones, må jeg naturligvis træde til.
Scones er jo ret sprøde, og den sprødhed er stort set umulig at genskabe uden gluten og sukker. Men spises de helt nybagte, synes jeg faktisk, de er helt gode.
Allerede efter et par timer, begynder de at blive bløde i det.
Jeg er ikke scones-ekspert, så jeg er måske ikke den rette til at bedømme, om opskriften kan leve op til originalen. Men jeg stoler på, I giver mig tilbagemeldinger.
Så fra dig til mig, Bodil – opskriften på glutenfri, sukkerfri scones.
Ingredienser (8 stk.)
90 g fedtreduceret mandelmel
1 spsk. fiberhusk
20 gram sukrin gold
½ tsk. salt
2 tsk. bagepulver
50 gram smør
1 dl creme fraiche
½-1 dl piskefløde
20 gram chokolade
Smørret smuldres deri, og når det er blandet godt, samles dejen med creme fraiche og fløde.
Dejen trilles til en aflang pølse og skæres i 8 stykker, som lægges på en bageplade med bagepapir.

Mit nye fantastiske onlineforløb er i shoppen! Og der er early bird rabat!
Vil du høre mere fra mig?
Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).
Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.
Caroline
maj 6, 2017 -
Sig mig, er der en tyrkfjel i opskriften?! Jeg bagte disse scones i dag, og de er blevet fladere end pandekager! Det er muligt, at mit mandelmel ikke er fedtfattigt nok (det er blancheret) – men jeg hældte et par skefulde affedtet kokosmel i også.
Jeg synes, det lyder som vildt meget med 50 g smør ift tørstofferne?!
Sofia
maj 6, 2017 -
Det er vigtigt, at du bruger det fedtreducerede mandelmel og ikke malede mandler.
Fedtreduceret mel har været igennem en koldpresningsproces, der har forandret næringsindholdet. Det indeholder langt mere protein og fiber, hvilket betyder at det binder en markant større mængde væske i dejen. Således bliver det muligt at forme boller, bagværket flyder ikke ud, og man kan bage skærekager.
Lad os kigge nærmere på næringsindholdet i to forskellige slags mandelmel:
Det fedtreducerede mandelmel indeholder 293 kalorier, 40 g protein, 8 g kulhydrat, 11 g fedt og 33 g kostfiber pr 100 gram.
Til sammenligning indeholder almindeligt mandelmel (eller hjemmemalede mandler) 576 kcal, 19 g protein, 53,5 g fedt, 4,8 g kulhydrat og 5 g fiber pr 100 gram.
Når vi sammenligner de to slags mel, er det logisk, at det ikke vil give samme bageresultat, ikke sandt?
Hvis man skal erstatte med malede mandler kræver det, grundet det lavere fiberindhold, omtrent dobbelt så meget mel for at få et nogenlunde resultat. Så i stedet for 100 gram fedtreduceret mel, skal du bruge 200 gram malede mandler.
Den gode nyhed er, at du kan erstatte det fedtreducerede mandelmel med fedtreduceret (affedtet) kokosmel – så vil du få et bedre resultat 🙂
Kærligst Sofia
Caroline
maj 7, 2017 -
Tak for den lange og gode udredning – sådan en har jeg ønsket mig længe; jeg har været på lchf siden januar, og ingen steder har jeg set en god forklaring 🙂 Tilbage er kun, at jeg er en tand for fattig til at kunne bruge løs af affedtet mandelmel, det er jo stjernedyrt!
Mine meget flade scones genoplivede jeg ved at putte dem i minihakkeren sammen med 2 æg og aff. kokosmel indtil dejen kunne stå selv – og de blev faktisk gode!
Sofia
maj 13, 2017 -
Godt du fik reddet dem 🙂
Hvis du ikke er ked af kokossmag, kan du altid erstatte fedtreduceret mandelmel med kokosmelet, der er meget billigere 🙂
Kærligst Sofia