Faste læsere ved, at jeg netop har holdt en lille uges ferie i familiens sommerhus på Læsø.

Læsø er en lille perle med fred, ro og skøn natur, så jeg fik rigtig slappet af og nydt livet – især fordi internetforbindelsen ved vores sommerhus er så ringe, at jeg ikke kunne komme på nettet.

Hvor fik jeg pludselig meget tid til rådighed, når jeg ikke skulle bruge tid på sociale medier. Og nyhederne læste jeg simpelthen i en avis. 

Jeg ved det jo godt! At jeg bruger for meget tid på elektronikken. Og jeg har ofte sat ind med elektronikfri dage for hele familien eller perioder med slukket telefon.

Men jeg glider igen og igen tilbage i vanen med at have telefonen som min forlængede arm.

Der er masser af psykologer og samfundsforskere, der mener noget om, hvorfor vi hele tiden skal være “på”. 

 “Likes” eller kommentarer på Facebook eller Instagram udløser dopamin i hjernen, så vi nærmest får et lille kick ud af det, når andre synes godt om eller kommenterer vores opslag.

Vi kan også være bange for at gå glip af noget (det er måske mest teenagere, der har det sådan).

Og vi kan have en grundlæggende rastløshed, der betyder, at vi nærmest ikke kan holde ud bare at kigge ud i luften, tænke, eller mærke os selv. Ikke engang når vi står i kø i supermarkedet.

Jeg tror faktisk i høj grad, det bare er en vane. Noget vi gør uden overhovedet at tænke over det. Ligesom at bide negle.

Vi ved godt, det er en dårlig vane, men så snart vi ikke er opmærksomme på at lade være, kommer vi nærmest ubevidst til at gøre det igen.

Ud over at jeg opdagede, hvor meget tid jeg pludselig fik til rådighed, gik det også op for mig, hvor lidt “nyt” der egentlig var efter et døgn offline. 

Når vi var oppe i byen, postede jeg et billede på Instagram og tjekkede beskeder rundt omkring, og det gik op for mig, at jeg faktisk virkelig nød den stund, hvor jeg kommunikerede med min elektroniske omverden.

Så ikke alene havde jeg langt mere tid til rådighed, men det var samtidig en væsentlig større nydelse at surfe lidt rundt.

Da jeg kom hjem kunne jeg hurtigt mærke, at mit gamle mønster begyndte at presse på, men jeg gør mig virkelig umage for at holde fast.

 

Jeg har fokus på 3 områder:

Jeg tager ikke min telefon med i seng, men læser i en bog eller et blad hvis jeg ikke er træt. Hjernen udskiller mindre melatonin (indsovningshormon), når den bliver eksponeret for lys, så skærme i sengen er slet ingen god idé.

Jeg tjekker ikke sociale medier, når jeg trænger til en pause i arbejdet, men holder en pause i stedet. Jeg bliver jo ikke hverken mere koncentreret eller effektiv efter en tur på Facebook.

Jeg lader telefonen blive hjemme, hvis jeg kun skal være væk i kort tid – f.eks. handle eller gå en tur. 

 

Jeg kunne have mange flere fokusområder, men nu er jeg startet med disse tre, og når de er indarbejdet, kan jeg udvide.

 

Kan du styre dit forhold til din mobil?

Eller har du også brug for en justering?

Skriv endelig en kommentar!

 Unknown-13

Vil du høre mere fra mig?

 

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter.

 

Tilmeld dig lige hér

 

Husk også…

 

At du lige nu får mit online vægttabsforløb til HALV PRIS!

Læs mere lige hér