Vil du tabe dig? Eller skal en anden gøre det for dig?

Forleden dag læste jeg et blogindlæg af ernæringsekspert og forfatter Per Brændgaard med titlen “Hvad? Skal jeg selv bestemme? Nej, nej, nej! Kost rundt med mig. Pisk mig. Straf mig!”, der meget fint beskriver mange menneskers (sikkert ubevidste) holdning til kost- og livsstilsændringer.

Per Brændgaard skriver blandt andet:
“Den psykologiske forskning viser, at jo mere man selv bestemmer (‘selvoplevet autonomi’), des bedre resultater får man med enhver form for livsstilsændring. Autonomi er en fundamental nødvendighed. I særdeleshed når det kommer til vægttab og motion. Min erfaring viser, at jo mere man i et slankekoncept vil have folk til selv at bestemme, des hurtigere flygter de væk til det nærmeste slankefængsel.”

Hans holdning er, at mange mennesker køber slankebøger for at undgå selv at skulle tage stilling og mærke efter.

Vi vil bare have nogle til at fortælle os, hvad vi skal gøre, og hvis ikke det har den ønskede effekt, er det “kurens” skyld og absolut ikke vores ansvar.

Jeg oplever den samme utryghed på mit onlineforløb. Den første uge får deltagerne som hjælp til at komme i gang en kostplan med opskrifter og indkøbsliste, som de enten kan lade sig inspirere af eller følge slavisk, hvis de har behov for det.

Allerede den anden uge i forløbet, begynder vi at arbejde med de mentale årsager til overvægt og uhensigtsmæssige spisemønstre, og det forventes, at deltagerne selv tager ansvar for at planlægge deres kost og mærke, hvad der fungerer for netop dem.

På dette tidspunkt opstår der ofte vild panik! Nogle deltagere har forventet en ny kostplan hver uge og bliver bange, usikre og utrygge over selv at skulle tage ansvaret. Nogle afmelder sig endda forløbet af den årsag.

Hvis vægttab handlede om at følge en kostplan, ville der sandsynligvis ikke være nogle overvægtige mennesker på jorden.

ALLE kan følge en kostplan et vist antal uger. Og hvis den ultimative kostplan, der var ideel til alle mennesker, fandtes, ville der ikke være så mange forskellige slankebøger på markedet (og der ville sidde en mangemillionær et eller andet sted og gnide sig i hænderne).

Den perfekte kostplan findes nemlig ikke. Og hvis vi overlader ansvaret til andre og følger nogle retningslinjer slavisk i stedet for at mærke, hvad der sker i vores krop, finder vi aldrig frem til årsagen til overvægten.

Den proces, hvor deltagerne på mine forløb eksperimenterer med kosten og mærker, hvordan forskellig kostsammensætning påvirker dem, kan være udfordrende, og netop derfor har de brug for min vejledning undervejs. Under forløbet lærer de at sammensætte kosten, så den giver energi, mæthed og vægttab i stedet for hovedpine, sukkertrang og træthed. 

Hvis jeg blot stak dem kostplaner til alle forløbets uger, ville jeg tage ansvaret fra dem og efter forløbets afslutning efterlade dem uden kompetencerne til at sammensætte kosten selv. Og uden evnen til at mærke, om “min” kostplan også fungerer for dem.

Det interessante er, at på trods af desperationen over de manglende kostplaner undervejs på forløbet er der forsvindende få af de efterfølgende evalueringer fra forløbets deltagere, der overhovedet nævner ønsket om kostplaner til hver eneste uge.

Undervejs har deltagerne nemlig selv taget ansvaret.

Per Brændgaard oplever, at de af hans bøger, der giver læseren ansvaret for egen livsstilsændring, sælger markant dårligere end de bøger, der har karakter af “slankefængsel”.

Det er en kedelig nyhed for mig, der netop nu arbejder på min næste bog, der omhandler spisemønstre – alle årsagerne til at vi har så svært ved at fastholde de gode vaner, selvom vi ved præcis, hvad vi skal gøre for at leve sundt.

Hvis jeg bare ville tjene penge lavede jeg en opskriftsbog med 5:2 fasteopskrifter efter low carb principperne, som uden tvivl ville blive en bestseller.

Men det gør jeg ikke! For uanset hvilken kostretning vi følger, får vi ikke de ønskede resultater, hvis ikke vi arbejder med de grundlæggende tanker, følelser, overbevisninger og vaner, der ligger bag de ekstra kilo.

Og jeg vil meget hellere give jer redskaberne til at tage ansvar og selv mærke, hvad der virker.

Sandheden er nemlig, at nogle trives med LCHF, andre med faste, andre med raw food, andre igen med middelhavskost.

Og rigtig mange kostvejledere og forfattere tager (ubevidst) udgangspunkt i, hvilken kostretning, der giver gode resultater for dem selv. Men uanset hvilken kostretning, du har det bedst med, kan du tage dine dårlige vaner og uhensigtsmæssige spisemønstre med dig – og så får du ikke de resultater, du ønsker dig.

Så ansvaret skal tilbage hos dig selv. Du skal afsløre dine uvaner, mærke din krop, blive opmærksom på dine uhensigtsmæssige spisemønstre og have redskaberne til at skabe resultaterne. DET vil jeg gerne give dig i min næste bog – nu er du advaret!

FSK2403147691

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.