Forleden dag stiftede jeg bekendtskab med chufa. Nogle små rodknolde i familie med jordskokker.
Den lille knold – som også kaldes både “tigernød” og “jordmandel” er rig på både fibre, mineraler, vitaminer og antioxidanter. Næringsindholdet i den svarer nogenlunde til bønner og linser. Den er altså ikke helt kulhydrat- og stivelsesfri. Pr.100 g indeholder den 400 Kcal, 4 gram protein, 24 gram fedt og 25 gram fibre – resten er stivelse og glucose.
Knoldene er tørrede, så de lægges i vand et par døgn, inden de snackes, kommes i salater og råkoster eller laves til chufamælk (efter samme princip som mandelmælk). På emballagen anbefales det iblødsætning 12-24 timer, men knoldene er klart lækrest efter mindst 48 – gerne 96 -timer i blød.
Og døm dem ikke ude på deres udseende, for de smager FREMRAGENDE! Lidt af kokosnød, men sødere og sprødere. Og jeg synes, de mætter langt bedre end mandler. De er allerede blevet min nye snack-favorit.
Og chufa fås faktisk også som et glutenfrit mel, som jeg er nødt til at få afprøvet ved lejlighed.
Kiloprisen for chufaknoldene er omkring 90 kroner, mens melet koster omkring 130 kroner kiloet.
Jeg er fan, kan jeg love! Har du smagt chufa? Del gerne din oplevelse af rodknolden.
P.S. Har du længe tænkt på at komme i gang med grøn juice og greenies? Jeg har lavet den ultimative e-guide til dig med både opskrifter og vejledning, så du nemt kan komme i gang – også selvom du ikke ejer en juicer. Læs mere om guiden hér.
Anna
apr 11, 2014 -
Ej, hvor ser de bare sjove ud! Dem må jeg prøve! Herhjemme er jeg ved at gå død i knoldselleri, jordskokker og rødbeder.. Nu må der gerne snart være lækre sommergrøntsager på bordet som smager af sol og sommer! Men indtil da vil jeg klart prøve den sjove lille knold, nu reklamerer du godt for den jo! 😀
Og grøntsager kan man aldrig få for mange af 😉
Anna – wonderwomanwannabe.dk
Tatjana
apr 13, 2014 -
Præcis! Jeg er i hvert fald fan 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Else Marie Halkjær
sep 30, 2014 -
kan se, at du har afprøvet chufa…. Ved du, om den stivelse som er i produktet er resistent?
Tatjana
okt 1, 2014 -
Det er den ikke – i hvert fald ikke helt. Chufa ligger på linje med bønner og linser rent kulhydratmæssigt.
Kærllig hilsen Tatjana
Allison Evah Mariell Nielsen
jul 13, 2015 -
Jeg prøvede Chufa første gang på messe i Malmö for 1 1/2 år siden. Jeg kan godt lide det, især melet, da jeg gerne vil undgå gluten i min mad. Jeg bager med det, og prøver mig frem med det som erstatning for mel. Prøv at panere med det, fisk eller kød. Det smager meget godt. Jeg laver også disse knækbrød.
Opskrift til knækbrød serveret i Rejsestalden d. 7 juni 2015
2 dl hamp/hørfrø 1 dl sesamfrø 1dl græskarkerner 1dl grødblanding m teff
2 dl chufamel 1 dl kikærtmel salt 1/2 dl olie 1 tsk bagepulver 2 dl vand
Bland alle tørre ingredienser sammen, tilsæt olie og vand og samle til to deje. rul dem ud mellem to bagepapir, skær for i størrelser der passer, bag i 200 grader ca 25-30 min, alt efter tykkelse. Hvis man ikke vil ha den glutenfrie bruger man bare rug og spælt i stedet for grødblanding, chufamel og kikærtmel. Det kunne også være grødblanding og kikærtmel hvis man ikke kan skaffe chufamel. ( chufamel får i helsekost )
Grødblanding m. teff og kokos, Hamp/hørfrø er fra Food Component System #BerryEn
Der findes flere opskrifter på min facebook side Food Component System
Velbekomme
Sofia
jul 14, 2015 -
Tak for de gode tips!
Det lyder lækkert 🙂
Kærligst Sofia