Indimellem står man med en lækker opskrift i hånden, men mangler en eller anden ingrediens. Eller måske indeholder opskrifter fødevarer, som man selv – eller en i familien – ikke tåler. Det er ærgerligt at gå glip af lækre retter, så her kommer en lille liste med erstatningsmuligheder:
Tørret frugt: Rosiner, abrikoser, figner og dadler kan erstatte hinanden i de fleste opskrifter. Vær dog opmærksom på, at dadler er væsentligt mere søde end rosiner, så det kan kræve lidt ekstra sødning, hvis rosiner skal erstatte dadler.
Mandler og nødder: Mandler og forskellige slags nødder kan som regel erstatte hinanden. Tåler du ikke hasselnødder, kan de erstattes med paranødder, cashewnødder eller macadamianødder, der dog alle er noget dyrere. I brødopskrifter kan kværnede mandler erstattes af kværnede solsikkekerner, hvilket dog ikke gør sig så godt i kager.
Frø og kerner: Sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner kan erstatte hinanden i kernebrød og knækbrød.
Mælkeprodukter: Syrnede mælkeprodukter som skyr, fromage frais og græsk yoghurt kan fint erstatte hinanden til både bagning og dip/dressing. Tåler du ikke mælkeprodukter, kan kokosmælk erstatte piskefløde – både i bagværk og sauce, den fede del af kokosmælken, der ligger i toppen af dåsen (evt. efter en tur i køleskabet), kan erstatte syrnede mælkeprodukter i bageopskrifter, og kokosolie kan erstatte smør. Man kan også benytte sojaprodukter, men begræns mængderne.
Meltyper: De forskellige typer af fedtreduceret mel kan erstatte hinanden. Sesammel er dog bedst til brød, mens kokosfibre gør sig bedst i kager. Mandelmel kan bruges til begge dele. Køb det fedtreducerede mel i helsekosten.
Sødemidler: Sukrin, sukrinmelis, sukrin gold og birkesød kan erstatte hinanden i alle opskrifter. Agavesirup og honning søder lidt mere, men går også an. Andre typer sødemidler kan som udgangspunkt erstatte ovennævnte, hvis de har samme volumen som sukker. Sødemidler kan købes i helsekosten.
Under fanen Ingredienser øverst på siden, kan du læse om alle de andre ingredienser, deres erstatningsmuligheder samt hvor de købes.
Louise Petersen
aug 23, 2015 -
Kære Lowcarb. Jeg lider desværre af ibs (irritabel Tarm ) og tåler på ingen måde dadler/abrikoser/andet tørret frugt. Mange opskrofter bruger jo dadler i fx kager og konfekt. Har du en ide til hvad jeg kan erstatte med ?? Har selv tænkt på banan eller avocado men er i tvivl om mængden osv. Har du andre ideer ?? Har desværre intet andet valg end at erstatte med noget helt andet.
Sofia
aug 24, 2015 -
Kære Louise,
Jeg har desværre ikke umiddelbart et forslag til, hvordan du kan erstatte dadler med noget andet og få samme resultat.
Mit bedste forlag er desværre at holde dig til opskrifter uden tørret frugt.
Hvordan har din mave det med sukrin og fibersirup? Kan du tåle det? For så har du jo en del muligheder for opskrifter, der indeholder de ingredienser 🙂
Kærligst Sofia
Louise Petersen
aug 24, 2015 -
Jeg har det rigtig fint med sukrin, fibersirup… Det udelukker bare virkelig mange opskrifter inkl. mange kager/konfektkugler osv… Tænkte om man måske kunne erstatte med banan eller/og avocado og så søde med fx siruppen for at give dadlens “chewe” konsistens ??? er bare i tvivl om mænden osv…
Sofia
aug 25, 2015 -
Det kan man formentlig godt, men det vil jo være forskelligt fra opskrift til opskrift, hvordan du skal justere.
Jeg ville simpelthen forsøge at ramme samme volumen med halvt banan, halvt fibersirup. Hvis fibersiruppen har været oppe at “småkoge”, stivner den på køl og giver den seje konsistens.
Kærligst Sofia
Louise Petersen
aug 25, 2015 -
Fantastisk 🙂 så det vil måske være løsningen på dadelkugler og der hvor dadlen ellers giver den lidt chewy konsistens !
Bjarne
dec 17, 2016 -
Hvad med svesker som erstatning for dadler eller omvendt?
Sofia
dec 19, 2016 -
Det kan du sagtens! Jeg er ikke selv vild med svesker, så det er nok derfor, jeg ikke har nævnt dem 🙂
Kærligst Sofia