Jeg støder på rigtig mange mennesker, som har oplevet, at de ret hurtigt tabte nogle kilo, da de introducerede LCHF, men som efterfølgende har oplevet, at vægttabet er gået i stå – eller at vægten ligefrem er begyndt at stige.

De spekulerer selvfølgelig på, hvad årsagen kan være. Og især på hvorfor andre oplever ganske markante vægttab på en kost, som de selv tager på af.

Hvad skyldes det manglende vægttab på LCHF?

Du får for mange kalorier
Svaret på vægtøgning er næsten altid, at vi simpelthen indtager for mange kalorier. Hvis vi sammensætter vores kost af for meget fedt og for lidt grønt, får vi meget kalorierige måltider, og så tager vi på.

I diverse LCHF-forums på nettet bliver det ofte nævnt, at hvis du ikke taber dig, får du for lidt fedt. Jeg vil vove den påstand, at det i de fleste tilfælde skyldes det modsatte. Fedt giver mæthed og er en nødvendighed for vores krops funktioner, men hvis vi vil tabe os, bør kosten for de flestes vedkommende primært bestå af masser af grønt, mættende protein og gode fedtstoffer i mættende mængder – ikke primært af fedt.

Det er derfor, jeg selv bruger betegnelsen low carb – jeg anbefaler nemlig ikke fedt i ubegrænsede mængder.

Nogle har bedre appetitregulering end andre, og har vi bare en smule usikker appetitregulering (hvad mange af os desværre har), får vi lynhurtigt spist mere end nødvendigt i de kalorierige måltider. Her er grøntsagerne en uvurderlig hjælp, fordi de fylder godt i maven og fibrene giver fordøjelsessystemet noget at arbejde med. For slet ikke at tale om alle de vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter vi får med i købet.

Du er for kreativ
En anden årsag til manglende vægttab kan være, at vi bliver for “kreative” i vores opskrifter og uden at opdage det begynder at “snyde inden for rammerne”.

Vi har efterhånden fundet en masse opskrifter på lækre brøderstatninger og desserter, som smager lige så syndigt som den ægte vare, så vi slet ikke føler, vi lider afsavn. Og på den måde får vi en masse ekstra kalorier, som vi ikke fik i begyndelsen af kostomlægningen. Jeg har skrevet mere om ulempen ved brøderstatninger hér.

Spørg dig selv, om dine måltider består af halvt grønt, kvart protein fra æg, kød, fisk eller fjerkræ og kvart “krydderi” i form af fedtstof som nødder, kerner, pesto, avocado eller lignende. Eller om din kost primært består af pandekager, stenalderbrød med pålæg og en æggelatte med fløde som mellemmåltid.

Som regel er de mennesker, der har succes med et varigt vægttab dem, der får luget ud i deres dårlige vaner og uhensigtsmæssige spisemønstre.

I en varig livsstilsændring skal der dog altid være plads til at spise de ting, du holder af – også selvom de ikke hører til i den sunde ende af skalaen. Men vil du gerne have gang i dit vægttab igen, er grønsagerne og de mættende proteiner et rigtig godt sted at starte. Giv det 14 dage og se, hvad du får af resultater på vægten.

Din kaffe er synderen
Er du en af dem, der ikke kan forlige dig med tanken om sort kaffe? På LCHF har mange valgt at skifte mælken ud med fløde i kaffen. Drikker du en enkelt kop kaffe dagligt, er det ikke problematisk for dit vægttab. Men drikker du derimod 4 kopper kaffe om dagen med en god sjat fløde i hver, bliver det meget nemt til en dl fløde og dermed 350 kalorier ekstra på daglig basis. Så kig din kaffe efter i sømmene, hvis dit vægttab er gået i stå.

Du spiser af andre årsager end sult
De mennesker, der kun spiser, når de er sultne og stopper, når de er mætte, er som regel rimelig slanke. Problemet er, at de fleste af os også spiser af alle mulige andre årsager end sult. Vi spiser på træthed, stress, rastløshed og alt muligt andet. Og vi har svært ved at skelne mellem, om årsagen er sult eller følelser.

En ret god tommelfingerregel er at spørge dig selv, om du kunne spise en hakkebøf med pesto og råkost. Er svaret ja? Du er sulten. Er svaret nej (men jeg trænger til nogle mandler, et stykke mørk chokolade eller en bid ost)? Du er ikke sulten, men er i gang med at spise af andre årsager. Læs mere om at spise af andre årsager end sult lige hér.

Mad kan give os en comfort food effekt – altså en følelse af tilfredsstillelse og tryghed. Selv sunde fødevarer kan bruges som comfort food i stedet for at spises af sult, og mange af os gør det uden at vide det. Læs mere om, hvordan du afslører dine comfort foods hér.
Har du mod på at arbejde med dine spisemønstre og få hjælp til at opdage lige præcis, hvor du spænder ben for dig selv i din kostomlægning?

Så læs mere om mit 10-ugers vægttabsforløb lige hér. Det er online, så alle kan være med uanset geografisk placering.

Taber du dig af LCHF, eller er du en af dem, der er nødt til at begrænse fedtet en smule? Del gerne dine erfaringer.

manglende vægttab på lchf

 

Vil du have mere inspiration?

Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance

Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.

Du tilmelder dig hér ->

 

Skal vi følges på de sociale medier?

Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden. I højre hjørne kan du indtaste din mailadresse – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.