For et par uger siden var jeg sammen med min datter til foredrag med Stine Albrechtsen om “nudging”.

Nudging er en metode til at påvirke mennesker til at foretage et bestemt valg – dog uden at fratage dem det frie valg. 

Vi kan foretage nogle små ændringer i vores hverdag, der er så ubetydelige, at de teoretisk set ikke burde betyde noget for vores adfærd – men det gør de alligevel.

Stine kalder det “et lille puf i den rigtige retning”.

F.eks. viser adskillige undersøgelser, at vi spiser færre karameller, når vi kan se de tomme papirer ligge tilbage på bordet, end hvis vi spiser karameller, der ikke er pakket ind.

Forskning viser også, at vi ofte vælger de fødevarer, vi først ser, når vi åbner køleskabet eller skuffen.

Og det forklarer, hvorfor jeg aldrig har rosiner i huset, når jeg skal bruge dem.

Den skuffe i køkkenet, hvor der er størst sandsynlighed for at finde noget lækkert, er selvfølgelig den, der oftest bliver åbnet. Og det første øjet falder på, når man åbner den skuffe er… rosinerne. I et glas med gennemsigtigt låg.

Og så sker det, at børnene nærmest automatisk tager en håndfuld rosiner, inden de lukker skuffen igen.

Teoretisk set burde svindet i rosinbøtten falde drastisk, hvis jeg hælder rosinerne i en lukket beholder og stiller den et mindre synligt sted. Det er nemlig ikke et bevidst valg fra børnenes side, når de vælger rosinerne.

Stine er klinisk diætist og bruger nudging i sin kostvejledning af overvægtige. Hun er en virkelig god formidler, og både min datter og jeg morede os flere gange over Stines fine eksempler, og vi kunne i den grad genkende os selv.

Vi grinede lidt af, at der, mens vi sad til foredraget, hjemme i vores køleskab stod et stort fad romkugler lige midt i køleskabet. Ifølge Stine ville de holde længere, hvis de var gemt væk i en lukket beholder bagerst i køleskabet.

Siden foredraget har jeg lagt ekstra mærke til min egen måde at træffe valg på, og blandt andet bemærkede jeg, at jeg i flere dage gik og sukkede efter en sodavand, der stod i køleskabet.

Normalt har vi sodavand stående i kælderen, og jeg savner dem sjældent og drikker dem endnu sjældnere. Men når jeg hele tiden blev eksponeret for synet af sodavanden, kredsede mine tanker i højere grad om den.

 

Hvis du vil nudge dig selv, kan du prøve følgende:

  • Opbevar altid dine “comfort foods” på svært tilgængelige steder. Comfort foods kan f.eks. være chokolade, nødder eller tørret frugt. Du tænker mindre på lækkerierne, når du ikke ser dem.

 

  • Læg grøntsagerne på den køleskabshylde, der er i din øjenhøjde. Når grøntsagerne er det første, du ser, er sandsynligheden for, at du spiser dem, større. Er grøntsagerne allerede snittet og skrællet, er det endnu bedre.

 

  • Opbevar de fødevarer, du gerne vil spise mere af, i gennemsigtige beholdere og de fødevarer, du gerne vil spise mindre af, i ugennemsigtige beholdere. 

 

 

Stine Albrechtsen Skærmbillede-2015-10-21-12.21.06-213x300har sammen med sin kollega Lotte Juul Madsen, der ligeledes er diætist, skrevet bogen “Nudging – slip madens magt”. 

I bogen får du masser af gode råd til at nudge dig selv og en uddybning af, hvor stor effekt nudging kan have på de valg, du træffer i hverdagen.

Så vil du læse mere om emnet, kan du låne bogen på biblioteket eller købe den hos din (net)boghandler, f.eks. hér ->

 

Jeg har tidligere skrevet om alle de ubevidste valg vi træffer omkring vores kost. Læs mit indlæg om “Mindless eating” hér ->

 

 

 

Early bird prisen på mit online vægttabsforløb udløber snart!

Læs alt om forløbet hér – >

 

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk min lille e-guide med tips til vægttab og lækre opskrifter. 

Tilmeld dig lige hér.

 

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden og indtast din mailadresse i feltet – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.