Selv elsker jeg nye begyndelser. Et tomt køleskab, der skal fyldes op. At rydde ud i de gamle sokker og købe nye. At smide den tomme shampooflaske ud og tage en ny frem. Endda at gå ud med skraldespanden og sætte en ny pose i.

Jeg elsker også begyndelsen på et nyt år og nytårsforsætterne, der har til hensigt at gøre mig til den lykkeligste version af mig selv.

For det er vel vores allesammens formål med forsætterne, uanset om de drejer sig om vægttab, rygestop eller mere tid med børnene – at øge vores livskvalitet og dermed blive lykkeligere mennesker?

For nogle har nytårsforsætterne karakter af snærende bånd, som de på et eller andet tidspunkt frustrerede bryder ud af.

Men du kan også vælge at se dem som kærlig opmærksomhed på steder, hvor du kan lave små ændringer i dit liv, der gør dig lykkeligere. Måske glider ændringerne ud i sandet efter 14 dage, men så fik du da de 14 dages opmærksomhed på forandringen, og du blev nogle erfaringer rigere.

Nye vaner kan naturligvis påbegyndes hele året, men hvis du ligesom mig synes, at der er en dejlig energi i et helt nyt år, der kalder på forandringer, så lav endelig nytårsforsætter.

Men lav dem med omtanke, så du har mulighed for at overholde dem.

Den hyppigste årsag til nytårsforsætter, der kun holder kortvarigt, er, når du stiller for mange og for store krav til dig selv.

Hvis du fra en og samme dato skal undvære chokolade, skære ned på kaffen, droppe rødvinen, spise 600 gram grønt om dagen og motionere dagligt, er der ikke ret stor sandsynlighed for, at de gode intentioner holder i længden.

Og når den ene af de gode vaner skrider lidt, følger de næste som regel efter.

 

Mine 3 bedste råd til dine nytårsforsætter er:

 

De skal være enkle og nemme at overholde.

Og de skal også være til at overholde i travle perioder. Hvis de er for komplicerede og tidskrævende, holder de ikke længe.

Vær realistisk i forhold til, hvad du kan overkomme. Og tag ansvar for ikke at overvælde dig selv med for mange regler og retningslinjer på en gang.

 

Fokuser på tilvalg frem for fravalg.

Hvis du fokuserer på noget, du ikke må, har du en tendens til at give op, hvis du laver et lille fejltrin. Hvis du eksempelvis har besluttet dig for at undvære chokoladen, men en dag alligevel spiser et stykke, vil du typisk opgive din gode vane, “for nu har du jo ødelagt det hele”.

Så i stedet for “jeg vil holde mig fra chokolade”, så prøv at formulere, hvad du vil gøre som erstatning. F.eks. “jeg vil spise 4 gulerødder, hver gang jeg har lyst til chokolade.” Spiser du chokolade efter de 4 gulerødder, har du stadig overholdt dit nytårsforsæt, og sandsynligvis kan du spise mindre af chokoladen. Og jeg er helt sikker på, at du i hvert fald visse gange kan undvære chokoladen efter at have spist de 4 gulerødder.

 

De skal være konkrete.

Udsagn som “jeg vil gå tidligere i seng” eller “jeg vil spise flere grøntsager” er så vage, at du måske aldrig får ført dem ud i livet. Hvad tid vil du rejse dig fra sofen og gå i seng? Hvor mange grøntsager vil du spise dagligt og til hvilke måltider?

Hvis sætningerne bliver omformuleret til: “Jeg vil gå i seng senest klokken 22 i hverdagene” og “jeg vil spise gulerødder, hvis jeg bliver sulten mellem måltiderne og salat til min aftensmad”, er de langt mere konkrete og forpligtende.

 

Det kan være en fordel at skrive dine gode hensigter ned og hænge dem et sted, hvor du ser dem: på opslagstavlen, på køleskabet eller et andet sted, du ofte kommer forbi. På den måde bliver du husket på dine gode intentioner.

 

God fornøjelse med dine nytårsforsætter og rigtig godt nytår!

 

Du kan læse lidt om mine nytårsforsætter hér ->

nytårsforsætter

 

Kender du min bog Sunde vaner Smuk figur?

Alle mine bedste tips til en sund livsstil, der holder samt opskrifter på 20 lækre, sunde menuer, der kan laves på en halv times tid – samlet i en bog.

Læs mere om Sunde vaner Smuk figur hér ->

 

Vil du høre mere fra mig?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet (som du selvfølgelig når som helst kan afmelde igen).

Så får du også helt automatisk et gratis uddrag af min bog .

Tilmeld dig lige hér.

 

 

Vil du have fremtidige indlæg direkte i din indbakke?

Scroll helt ned på siden og indtast din mailadresse i feltet – så bliver alle nye indlæg og opskrifter sendt direkte til dig.