For et par hundrede år siden var Store Bededag en arbejdsfri bede- og bodsdag.
Selv bageren skulle have fri og kunne ikke bage brød på selve dagen. Derfor bagte han hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe og spise dagen efter.
For os der elsker hvidt brød med smør er Store Bededag en særlig højtid, men det er efterhånden en del år siden, jeg har spist de traditionelle hveder.
Her kommer de selvfølgelig i low carb udgaven – en absolut rimelig erstatning, hvis jeg selv skal sige det.
- 8 æg
- Den fede del af en dåse kokosmælk (cirka 1 dl)
- 100 gram smeltet smør
- 1/2 dl FiberHusk
- 1 1/2 dl fedtreduceret mandelmel
- 6 spsk. sukrin gold
- 1 tsk. kardemomme
- 4 tsk. bagepulver
- De våde ingredienser blendes eller piskes, hvorefter de tørre blandes og røres i.
- Dejen hviler 10 minutter, så fibrene får mulighed for at suge væske til sig.
- Hvis dejen er for våd til at kunne formes til boller, tilsættes lidt ekstra mandelmel.
- Der formes 12 små boller, der sættes helt tæt på bagepladen, de hæver nemlig ikke lige så meget som en hvededej.
- Bollerne pensles med æg eller smeltet smør og bages ved 200 grader i cirka 15 minutter.
- Hvedeknopperne skæres over og ristes i ovnen eller på brødrister - de skal have lidt længere end de traditionelle hveder, hvorefter de serveres med tandsmør!
Flere lækre opskrifter på brød og bagværk?
Tjek min kogebog Low carb lækkerier eller det store opskriftsarkiv.
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min splinternye serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et gratis uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
AC
jan 17, 2014 -
Og energifordelingen på denne? 🙂
Tatjana
maj 13, 2014 -
Den kan du regne ud nemt og gratis på http://www.madital.dk 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Trille
apr 26, 2014 -
Hejsa
Vil lige høre kan man bruge andet end det fede fra kokos mælk, er ved at være lidt træt af at det meste smager af kokos?
Hilsen trille
Tatjana
apr 26, 2014 -
Hej Trille,
Kan du tåle mælkeprodukter? Creme fraiche, græsk yoghurt, fromage frais eller lignende? Ellers ville jeg prøve med sojayoghurt.
Kærlig hilsen Tatjana
Trille
apr 26, 2014 -
Tak for det hurtige svar 🙂
Det vil jeg prøve så, men er det samme mål forhold som kokoscremen?
Tatjana
apr 27, 2014 -
Jeps! 🙂
Karen
maj 11, 2014 -
Kan du fortælle hvor meget der skal bruges, ved ikke hvad det fede i kokosmælken vejer?
Tatjana
maj 11, 2014 -
Ja, selvfølgelig 🙂
Cirka 1 dl – jeg har også tilføjet det i indlægget.
Kærlig hilsen Tatjana
Karen
maj 11, 2014 -
Tak for det hurtige svar 🙂
Måske du kan svare på et andet spørgsmål. Må man bruge bageenzymer i lowcarb bagning.
Tatjana
maj 12, 2014 -
Ja – bageenzymer ændrer ikke på brødets næringsindhold. Men jeg er nu ret sikker på, at enzymerne har indflydelse på glutenproteinerne, og når du bager glutenfrit, får du nok ikke nogen effekt af dem. Men jeg er ikke ekspert på det område 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Henne
maj 10, 2014 -
Jeg er ved at kløjes i lowcarb brød der smager af æg, men kan se disse er på mandelmel. Hvis du skal være helt ærlig, er smagen af æg så tydelig eller fjernes sødmen fra mandler mm det her?
Tatjana
maj 11, 2014 -
Ehm, de er vist ikke helt fri for æggesmag 😉
Men prøv detta: http://sofiasommer.dk/blodt-noddebrod/
Det er uden æg og smager supergodt!
Kærlig hilsen Tatjana
Nadine Rasmussen
maj 14, 2014 -
Hej Tatjana
Lavede dine lækre hvedeknopper igår, men syntes desværre ikke at de bliver så tykke og sprøde som dine (som de ser ud på billedet). De smagte fint, men de er meget våde og flade. Har du evt. et råd der kan være behjælpelig på dette?
Tak for en super hjemmeside
Mvh Nadine
Tatjana
maj 14, 2014 -
Hej Nadine,
Læs dette indlæg: http://sofiasommer.dk/mel-med-mere-kikser-dit-low-carb-bagvaerk/
Måske dukker fejlen op der 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Louise
maj 15, 2014 -
Kan jeg bruge sukrin gold i opskriften? 🙂 Glæder mig allerede til at bage dem i morgen..
Tatjana
maj 15, 2014 -
Det kan du sagtens!
Kærlig hilsen Tatjana
Carina
maj 15, 2014 -
Den fede del af kokos mælken!! Er den i bunden af dåsen eller hvordan??
Tatjana
maj 15, 2014 -
Den ligger i toppen – ellers kan du lige sætte dåsen på køl et par timer, så deler den sig 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Susanne Petersen
maj 15, 2014 -
Hej 🙂 jeg har lige bagt dem men kun med 7 små æg. Alligevel skulle tilsætte 2 dl husk ekstra og 1dl mandelmel . Så der skal alså en del mere i.og derfor kom jeg også lidt ekstra bagepulver i, men alligevel blev de ikke set høje, men smagen var god! Men måske opskriften skal justeres lidt? 🙂
Tatjana
maj 16, 2014 -
Præv lige at kigge på fedtprocenten på dit mandelmel – det lyder som om, det ikke er fedtreduceret, kan det være årsagen?
Godt de i hvert fald smagte godt!
Kærlig hilsen Tatjana
Susan Mathiesen
maj 16, 2014 -
Hej Tatjana,
jeg har nu prøvet at bage dine hvedeknopper.
De smager godt meeen de hæver slet ikke op, de er helt flade.
Hvad gør jeg forkert – Hvad skal jeg være opmærksom på – hvad skal jeg gøre anderledes ??
Gode bededags ferie til dig.
kh Susan
Tatjana
maj 17, 2014 -
Hej Susan,
Ikke alle typer mandelmel er fedtreduceret, og det lyder som om, at dit ikke er – så får man nemlig det resultat, du beskriver.
I dette indlæg har jeg skrevet om de typiske fejltagelser: http://sofiasommer.dk/mel-med-mere-kikser-dit-low-carb-bagvaerk/
Kærlig hilsen Tatjana
Mette
apr 8, 2015 -
Hej..lyder gode de boller der!! Vil høre om man kan bruge andet mel end mandelmel?? Jeg er faktisk bare lidt træt af at alt smager marcipan-agtigt!!
Knus Mette
Sofia
apr 8, 2015 -
Ork ja, de fedtreducerede meltyper kan erstatte hinanden, så du kan også bruge f.eks. fedtreduceret kokos- eller sesammel – eller en blanding af det hele 🙂
Kærligst Sofia
Tina
maj 1, 2015 -
Kan man erstatte HUSK med pofiber? Og i så fald, med hvilke mål? ☺️☺️
Sofia
maj 3, 2015 -
Jeg må sige, jeg aldrig selv har afprøvet det, men jeg har ladet mig fortælle, at ½ dl Pofiber svarer til en spiseskefuld FiberHusk.
En spiseskefuld fiberhusk svarer til 2 spiseskefulde Husk.
Altså svarer ½ dl pofiber til 2 spsk. Husk.
Gav det mening?
Kærligst Sofia