For nogle uger siden skrev jeg et blogindlæg om intuitiv spisning.
Det blev vel modtaget. Blandt andet ringede min far og fortalte, at det havde været inspirerende at læse.
Intuitiv spisning handler grundlæggende om at lytte til din krop og vælge fødevarer og måltider, der nærer dig på alle planer. Både når du spiser, efter du har spist og på lang sigt. Når du dagligt virkelig nyder dine måltider, vil du ikke i samme grad have behov for at “overnyde” for store mængder dessert eller kage, og du vil efterhånden blive mere og mere opsat på, at du også skal føle dig veltilpas i kroppen, efter du har spist.
Det gør det markant lettere at holde en passende og stabil vægt.
Men du behøver ikke nøjes med at bruge din intuition, når du spiser. Du kan også bruge den i forhold til fysisk aktivitet.
Jeg kalder det intuitiv bevægelse.
Intuitiv bevægelse
De sidste mange år har meget maskuline træningsformer været fremherskende. Faktisk er der nærmest blevet gjort lidt grin med zumba og andre holdtimer. Og vi er blevet fortalt, at vil vi have resultater, er det de tunge vægte, cross fit og lignende, vi skal i gang med.
Hvis du ELSKER hård og tung styrketræning, skal du endelig fortsætte med det, for der er ingen tvivl om, at en øget muskelmasse er med til at forme kroppen og give fasthed i kødet.
Men mange kvinder oplever den hårde træning som virkelig drænende og efter en periode, hvor de har forsøgt sig, er de gået helt i den anden grøft og konstateret, at træning slet ikke er noget for dem.
Kroppen er til for at blive brugt. Og den har behov for at bevæge sig. Men du skal bruge kroppen på en måde, som du nyder. BÅDE mens du bevæger dig og bagefter.
“Jeg har det jo godt bagefter” er ikke godt nok. Det svarer til at spise mad, du ikke bryder dig om, udelukkende fordi det giver dig god samvittighed.
Og hvis du kun har det godt bagefter, men ikke nyder selve aktiviteten, så vil du formentlig droppe den som det første, når du rammer en periode med travlhed, sygdom eller andre udfordringer.
Så det gælder om at finde en motionsform, du nyder så meget og næres så meget af, at du betragter den som et frirum og som en del af dit liv, du nødigt vil undvære.
Min søn spiller fodbold. Når de har spillet kamp, og vi tager en eller flere af holdkammeraterne med hjem, starter de ofte med at gå ud i haven og spille fodbold. For de kan ikke lade være!
Da vi var på ferie, var han på fodboldskole i 3 dage fra klokken 9 til 14. Da vi hentede ham efter den første dag, var det første han sagde, at han glædede sig helt vildt, til han skulle af sted igen dagen efter.
Det er lidt den følelse, vi skal have bare en snert af. At bevægelsen er så stor en nydelse, at vi glæder os til den.
Så spørg dig selv, hvilken form for bevægelse, du nyder. Er det en gåtur i skoven? Eller yoga? Dansetimer? Svømning? Eller noget helt andet?
Er du den sociale type, der gerne vil have en eller flere at bevæge dig sammen med? Eller er du typen, der helst vil være alene?
I virkeligheden handler det om at finde tilbage til, hvad der er din smag. Mange af os har brugt det meste af livet på at lytte til, hvad eksperterne mener giver os de største resultater på kortest mulig tid.
Men den bedste motionsform er den, du får dyrket! Også når du er træt, stresset eller mangler overskud.
Hyppige fejltagelser der kan ødelægge din glæde ved bevægelse
- Du har ikke valgt motionsform efter lyst. Gør hvad du nyder i stedet for at gøre, hvad eksperterne siger er “effektivt”. Så er sandsynligheden for, at du fortsætter, langt større.
- Du gør motion til et projekt. 5 minutters gåtur er meget, meget bedre end ingenting. Giv slip på overbevisningen om, at bevægelse skal være hårdt eller langvarig for at have effekt. Lidt er bedre end ingenting.
- Du tænker, at mere er bedre. Du behøver ikke udmatte din krop for at få noget ud af træningen. Bevæg dig så længe du nyder det og stop, når du er træt.
Er din glæde ved bevægelse allerede ødelagt?
Så er du ikke den eneste. Og formentlig skyldes det enten, at du tidligere har pint og plaget din krop med træning, der har været alt for hård for din krop, eller det skyldes, at du mangler overskud.
Mangler du overskud er du naturligvis nødt til at kigge nærmere på, hvad der stjæler dit overskud og ændre på de faktorer.
Men husk også, at bevægelse faktisk skaber overskud, så det kan være en fornuftig investering. Og nyder du det, er det ikke så svært at få det gjort.
Genfind glæden med intuitiv bevægelse
Har du udsat din krop for alt for meget og alt for hård træning, skal du genfinde glæden ved at bevæge dig.
Jeg anbefaler ofte mine kunder at sætte tid af til at bruge deres krop. Start med et kvarter, og sørg for at du har ro til dig selv og ikke bliver forstyrret.
Mærk hvad din krop har brug for. Start f.eks. med lidt strækøvelser. Mærk hvor dine muskler er spændte, og stræk dem ud. Det kan gøres stående, siddende eller ligende.
Prøv at svinge lidt med armene, bøje lidt i benene eller danse lidt. Måske skal der sættes musik på?
Måske får du lyst til at lave mavebøjninger, sprællemænd, englehop eller danse vildt. Måske får du lyst til at lave et par yogastillinger eller bare til at sidde og massere din nakke lidt.
Hovedsagen er, at du gør lige præcis hvad du har lyst til, og at du mærker, hvordan det føles i din krop.
Føles det godt, bliver du ved, og føles det ikke godt, gør du noget andet.
Denne øvelse kan laves så ofte, du har lyst. Du vælger selv varigheden og frekvensen. Det afgørende er, at øvelsen bringer dig i kontakt med din krop.
God fornøjelse!
P.S. Husk mit gratis webinar Nyd dig sund og slank i aften klokken 17. Der får du masser af tips og tricks til at gøre din sunde livsstil så nydelsesfuld, at du slet ikke kan lade være med at fastholde den.
Optagelsen af webinaret bliver efterfølgende sendt ud, så tilmeld dig, selvom du ikke kan være med live.
Vil du have mere inspiration?
Se alle mine e-bøger, online workshops, bøger og forløb hér ->
Vil du høre mere fra mig?
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får min serie af e-mails med mine bedste råd til at få både en krop og et liv i balance.
Du får samtidig et uddrag af min bog Sunde vaner Smuk figur.
Skal vi følges på de sociale medier?
Find mig på Facebook, på Instagram, på Twitter, på Pinterest og på You tube.