Mange af os har de seneste dage fulgt med i ernæringseksperternes uenighed om, hvilken type fedtstof der er det sundeste – og mange er forvirrede. I madmagasinet Bitz og Frisk blev det konkluderet (blandt andet under interview med professor Arne Astrup), at smør og Kærgården er de sundeste valg, men Per Brændgaard er uenig og har sammen med 7 andre ernæringsprofessionelle indgivet en klage til DR. I klagen står blandt andet:
“Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin ”analyse” meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler – i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk.
At påstå at smør skulle være sundere end sidstnævnte fedtstoffer er direkte vildledning. Og udsendelsen mangler desuden at give bud på andre gode alternativer til smør på brødet, som tapanade, pesto, nøddesmør, mayonnaise m.fl., som ofte har en god fedtsammensætning og giver masser af smag og nydelse. Fakta er, at danskerne får for meget mættet fedt – og har brug for lødig information baseret på videnskabelig evidens.”
Men pludselig kommer det frem, at Per B er på lønningslisten hos det firma, der producerer Becel, og så kører mediemøllen, for er han så objektiv? Og var der ikke noget med, at Arne Astrup havde økonomiske interesser i Arla, der producerer Kærgården. Og således sidder forbrugerne tilbage og aner ikke, hvad de skal tro – ligesom sidste år, da selvsamme personer var uenige om, hvorvidt det var lettest at fastholde et vægttab, hvis man tabte sig hurtigt (efter Arne Astrups principper) eller langsomt (ifølge Per Brændgaard). For en del år siden arbejdede de to faktisk sammen, så jeg kan ikke lade være med at spekulere over, hvilken uløst konflikt, der ligger til grund for det hér cirkus…
På Per Brændgaards hjemmeside kan du læse mere om hans syn på sagen – til højre på siden kan du navigere i hans seneste indlæg.
Nu er nok nogle stykker, der sidder og holder vejret og venter på min holdning til sagen. I virkelig tror jeg ikke, det er afgørende for folkesundheden, om vi bruger smør eller Becel. Hvis vi udelukkende spiste mad af naturlig herkomst og undgik forarbejdede fødevarer, fast food, sodavand og slik ville der være langt færre mennesker med livsstilssygdomme og overvægt. Og samlet set er smørelse på brødet og på panden en forsvindende lille del af vores samlede daglige energiindtag.
Men når det er sagt, er det behandlingen af planteolierne i de smørbare blandingsprodukter, der bekymrer mig. Når man blander smør med rapsolie, smager produktet af rapsolie, og hvis det i stedet skal smage af smør, skal oliens smagsstoffer renses ud. Og hvordan påvirker den proces de sarte fedtsyrer i olien? Det er tilsyneladende svært at få et klart svar på – og eksperterne er vist ikke engang sikre i deres sag. Derfor foretrækker jeg selv skånsomt behandlede, naturlige fedtstoffer som smør og kokosolie til stegning (fordi de tåler de høje temperaturer) samt olivenolie, rapsolie og nøddeolier på salaten.
Hvis du gerne vil være meget klogere på fedtstofferne kan jeg anbefale Umahros gratis webinar om Den store fedtkrig. Han er ekspert i ernæring og biokemi og er en dygtig formidler, der kan beskrive de mest indviklede biokemiske processer i et sprog alle forstår.
Og når du nu er i gang, vil du måske også vide lidt mere om hvor “farligt” det er at spise kulhydrater? I så fald kan du tilmelde dig Umahros gratis webinar Kulhydratkrigen.
P.S. Som regel er det hverken smør på brødet, majskolber, nye kartofler eller rugbrød, der gør os overvægtige. Det er vores dårlige vaner og uhensigtsmæssige spisemønstre, vi skal arbejde med, når vi gerne vil tabe os. Det er fornuftigt at skære ned på kulhydraterne for at slanke sig, men det kan sjældent gøre det alene. De mennesker, der taber sig og opretholder deres nye livsstil, er dem, der har succes med at skippe deres dårlige vaner. På mit 6 ugers onlineforløb, der starter til januar, arbejder vi i dybden med både kosten, træningen, de dårlige vaner, de genstridige fedtdepoter, motivationen og meget mere. Og der er intropris lige nu! Læs mere om onlineforløbet hér
Christina Bjerre Haunstrup
okt 27, 2013 -
Du skriver i dette indlæg, at den proces, der fjerner smagen af rapsolie til smørbare blandingsprodukter muligvis ødelægger olien.
Jeg har flere gange tænkt på det samme i forhold til kokosolie uden smag. Har du en viden om/holdning til det??
Tatjana
okt 28, 2013 -
Hej Christina,
Den afgørende forskel på rapsolie og kokosolie er, at kokosolie tåler opvarmning til høje temperaturer, så derfor vil processen (teoretisk set) ikke skade kokosolien, som den gør med raps.
Kærlig hilsen Tatjana
Alex Berg
okt 27, 2013 -
Interessant at høre hvad de danske forskere diskutere. Dejligt at vi selv stadig bare kan gøre som vi vil og gøre det der virker i stedet for det som folk påstår virker.
Jeg kan varmt anbefale Jaminets bog ‘The perfect health diet’ for en grundig gennemgang at aktuel videnskabelig viden samt et fornuftigt tolkning på hvad vi ved og ikke ved (såsom ikke at glemme at vi faktisk efterhånden tror på evolutionen, jeg tror ikke nødvendigvis Arne Astrup og Per B har hørt om det). Det er en skam stadig at høre folk snakke om omega-6 som en fedtsyre vi har brug for i store mængder, blot fordi den er ‘essentiel’ (dvs. hvis vi er indlagt og får sondemad, ja så er det vigtigt at de husker at komme omega-6 i sonden).
Mht uhensigtsmæssige spisemønstre så tror jeg de kommer fordi vi fylder vores krop med noget den ikke har brug for. Vi har kun en begrænset mængde viljestyrke hver dag. Bruger vi viljestyrken på ikke at spise kagen, drikke sodavanden, så har vi brugt den op når vi kommer til aften. Bruger vi den i stedet på at indtage noget kroppen har brug for, slipper vi for ‘cravings’. BulletProof coffee er ikke et dårligt sted at starte 🙂 Se evt. bulletproofexec.com for kaffeopskriften og blog.sethroberts.net for en ‘the no hunger weight loss’ strategi for at undgå sult.
Alex Berg
okt 28, 2013 -
En kommentar til Per B og min egen læges kraftige advarsler mod mættet fedt / smør:
Giver mættet fedt (f.eks rigtig smør) åreforkalkninger eller ej? http://blog.sethroberts.net/2013/10/25/saturated-fat-and-heart-attacks/
Er man interesseret findes der langt mere materiale end det vedhæftede.