I øjeblikket bugner naturen af superfoods. Brug et par timer på at hente et ordentligt vitamin- og antioxidanttilskud – helt gratis. Her kommer en lyn-guide:
Havtorn indeholder foruden masser af C–vitamin bl.a. A-, B- og E-vitamin. Smagen er syrlig, men efter frost bliver de noget mildere. De splatter ud, når man forsøger at plukke dem, så jeg skærer hele grene med mange frugter af og kommer dem i fryseren. Derefter kan frugterne let bankes af. Jeg bruger dem i smoothies.
Æbler indeholder C-, E- og K-vitamin samt kostfibre. Jeg er så heldig at have dem i min egen have og bruger dem både i salater, smoothies og revet i bagværk.
Korbær er en art af brombær, der på svensk kaldes blåhallon – altså blåhindbær. De har en lysere blå farve end brombær og smager en smule mere syrligt – og så er der ikke ret mange andre der plukker dem, fordi folk er usikre på, om de er giftige. Bær er rige på vitaminer og antioxidanter og er skånsomme mod blodsukkeret. Jeg spiser dem, som de er eller bruger dem i bagværk.
Hyben hører til de sundeste og mest vitaminrige frugter. Den indeholder masser af C-vitamin, beta-caroten diverse B-vitaminer og utallige mineraler som kalium og fosfor. De bruges i smoothies eller til marmelade.
Tanja fra Harmonisk Hud foreslår en ansigtsmaske af:
1 håndfuld bløde hyben mast til grød.
1 spsk rå honning
1 brev grønt te ekstrakt
Blandes, smøres i ansigtet og virker i 30 minutter.
Hyldebær er C-vitaminholdige. De anvendes i saft, marmelade og suppe. Hyldebær har i videnskabelige undersøgelser vist sig at forkorte varigheden af influenza. Hyldebær må ikke spises rå, da de indeholder stoffer, der kan udvikle sig giftigt. Disse stoffer fjernes ved kogning i mindst 20 minutter.
Hvis du vil høre mere fra mig, så tilmeld dig mit nyhedsbrev – så går du ikke glip af information om nyheder og tilbud.
Bente Frank paulsen
sep 16, 2013 -
Hvor gror korbær henne.
Tatjana
sep 16, 2013 -
De er typisk plantet på offentlige steder – vejkanter og kratbevoksninger, hvis du kan bruge det til noget 🙂
Kærlig hilsen Tatjana
Jette
sep 17, 2013 -
Hej Tatjana
Den anden dag bagte jeg en crumble æblekage – og så spurgte min mand: Må vi godt spise det, når æblerne er bagt? Så nu vil jeg spørge dig: Er æblerne bedre at spise rå end bagt? Ligesom rodfrugter jo er…
: )
Tatjana
sep 18, 2013 -
Når en fødevare bages, vil en del af vandet fordampe, hvilket vil gøre frugtens/rodfrugtens sukkerindhold mere koncentreret. Så ja – det er bedre at spise rå æbler end bagte.
Men jeg vil stadig betragte crumble æblekagen som en dessert i den fornuftige ende 🙂
Kærlig hilsen Tatjana